Шато дьо ла Бред

05.06.2013
Шато дьо ла Бред, Франция

Шато дьо ла Бред (Chateau de la Brede) е крепост в департамент Жирон, Франция. Разположена е на около 20 км. южно от Бордо. Тя е известна със своята историческа, архитектурна и природна красота, както и с факта, че в нея се е родил, живял и творил незабравимият философ Шарл дьо Монтескьо.

Крепостта Шато дьо ла Бред е построена върху руините на стара постройка. Строежът на замъка започва през далечната 1306 г. и архитектурата му е решена изцяло в готически стил. По време на ренесанса и след него се правят множество промени върху фасадата на замъка, както и последвало разширение и той най-накрая се превръща във величествена крепост.

Целият замък е построен в средата на величествена гора, изпъстрена със всички нюанси на зеленото. Общата площ, която заема имението е около 150 хектара.

Формата на Шато дьо ла Бред е многоъгълна с няколко дебели и не много високи кули, издигащи се над основната конструкция. Около него има прокопан ров, който и днес е пълен с вода, в която необезпокоявано живеят множество риби, най-вече шарани.

Около целият ров има разположени английски градини, които заедно с отразяващите се във водата кули на замъка, придават неустоим чар на гледката. Навремето до замъка се е стигало по три подвижни моста, но от мерки за сигурност, те са премахнати и на тяхно място са поставени нови, но изглеждащи пак автентично дървени статични мостове.

До 17 в. замъкът Шато дьо ла Бред е принадлежал последователно на френските фамилии La Lande, I'Isle и Pesnel. След женитба замъкът попада в ръцете на бащата на известният Шарл дьо Монтескьо.

Шато дьо ла Бред

Популярният романист Шрал дьо Монтескьо, който е популярен и като барон дьо ла Бред, се ражда през 1689 г. в замъка. След време той се превръща в един от най-великите писатели на всички времена, а в историята остава главно като мислител и философ.

Целият му живот преминава в замъка и голяма част от научните му трудове са вдъхновени именно от заобикалящата го красота, която виждал от прозорците на Шато дьо ла Бред. Макар и починал в Париж, а не в родния си дом, замъкът неизбежно се свързва най-вече с неговото име и привлича хиляди туристи всяка година.

До 2004 г. в Шато дьо ла Бред живее контеса Жаклин дьо Шабан, която е родственичка на семейство Монтескьо. Тя основава фондация, която носи нейното име и чиято задача е да превърне някогашния дом на Монтескьо в музей, който да е публично достояние.

Благодарение на този благороден жест от нейна страна днес всеки желаещ може да се разходи из градините на замъка, да премине през някой от трите му моста и да вникне в тайните на този дворец.

След сериозна реставрация, замъкът е във вида, в който е бил през 17 в. Могат да бъдат огледани всички зали и стаи, които са мебелирани с абсолютно автентични предмети, пасващи на времето, когато тук е творил Монтескьо. Най-голям интерес сред гостите на замъка са главният салон, стаите на камериерките и слугите, покоите на контеса Жаклин, параклиса, както и емблематичните стаи, в които е живял и творил Шарл дьо Монтескьо.

Дворецът е отворен за посетители от март до ноември, но е най-подходящо да го посетите късната пролет или през лятото, защото тогава мощната му конструкция изпъква с цялото си величие на фона на зелената градина и на гъстата гора.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати