Крепостта в Мармарис

18.06.2013
Замък Мармарис

Крепостта в Мармарис (Marmaris Castle), която е известна и като Мармарис Кале, се намира в едноименния град във вилает Мугла, Турция. Днес тя е превърната в музей и е една от основните атракции в курортния град.

Няма точни данни кога точно е възникнал Мармарис, но се знае, че само допреди 30 години той е бил едно най-обикновено рибарско градче. Днес той е считан за най-известният и гостоприемен курорт в Турция. Местните жители смятат, че това е най-красивото югозападно крайбрежие.

За самия дворец в Мармарис се знае, че е построен върху руините на древна защитна крепост и постепенно около нея започва да се създава селище. Около 6-ти век днешният град е бил известен като Фискос, част от Кария. Смята се, че крепостта е построена в началото на 16 в. Дотогава градът е бил част от Римската империя, по късно влиза в пределите на Османската империя.

Мармарис

По това време и турците, и рицарите кръстоносци имат апетити към града, както и към Додеканезките острови. Сюлейман Великолепни идва в днешен Мармарис с гарнизона си и решава да превърне крепостта във военен щаб. Тя е изключително удобно място за пътуването му до Родос и той се заема с нейното реставриране.

Тогавашната крепост била с доста скромни размери и султанът нарежда да се започне сериозно разширяване на площта и на височината на замъка. Крепостта придобива внушителни размери и красота и днес е най-търсената и посещавана туристическа атракция в Мармарис.

Турска легенда гласи, че когато Сюлейман Великолепни за първи път погледнал грозните стени на старото защитно укрепление въздъхнал "мнимари ас", което в превод от турски се превежда като "да обесим строителя". Смята се, че от тези думи произхожда днешното име на крепостта и на града Мармарис. Това разбира се не е доказано.

Замък в Мармарис

По време на Първата Световна война крепостта е срината до основи от французите и до 1970 г. е необитаема. След големи ремонтни дейности и реставрации, крепостта отново отваря врати и се превръща в нещо като хотел за важни особи и известни личности. Достроени са 18 къщи, добавят се арки, фонтани и се обръща особено внимание на озеленяването.

Днес под егидата на Министерството на културата крепостта е превърната в дом на няколко музея. Имащ вече внушителни размери, замъкът успява да приюти в себе си Археологическият музей, Етнографският музей, множество галерии и магазини. Всички те са поместени около седемте отделни вътрешни двора.

Две от залите на музеите са с експонати от различни епохи, но има и една, която е с екземпляри само от Османската ера. В магазините се продават множество сувенири, свързани с историята на крепостта, а дворът е майсторски украсен със сезонни цветя.

Най-добрият сезон за посещаване на Мармарис и неговата историческа крепост е през пролетта и есента. Летният сезон не е препоръчителен, тъй като е прекалено горещо, а и тогава заради големия туристически интерес малкият курортен град започва да наброява близо половин милион души.

За любителите на историята и културата е по-добре предварително да се запишат на организирани екскурзии сред архитектурните забележителности на Мармарис, които обикновено са с гид, от който могат да получат много полезна информация.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати