Улу джамия в Бурса

11.04.2013
Улу Джамия в Бурса

Улу Джамия (Ulu mosque), която е известна и като Голямата джамия, се намира в Бурса, Турция. Тя е най-голямата джамия в града и е основна туристическа атракция в района му. Пример е за ранната Османска архитектура, съчетала в себе си и много елементи от селджуската архитектура.

Османското строително изкуство заема значително място в историята на архитектурата на близкоизточните народи. То се основава на постиженията на минали епохи - на арабското, селджукското и византийското изкуство. Основен фактор в него е самата ислямска религия.

В почти всички архитектурни форми на османското строителство личат купол, ливан, аркаден, вътрешен двор, портик, михраб, мимбар и други. Те присъстват и в архитектурата на Улу джамия.

Улу Джамия

Улу джамия е строена по заповед на Султан Беязид Първи в периода 1396 г. - 1400 г. Тя е разположена на булевард Ататюрк в центъра на Бурса. Главен архитект е Айваз паша, който сътворява прототип на малкото многокуполни джамии на Балкански полуостров. От тях тя е най-голямата от запазилите се шедьоври от Ранния период на Османската архитектура.

Улу джамия има правоъгълна структура и разполага с 20 купола и две минарета, които се извисяват високо в небесата. Построен е голям мраморен фонтан с шестнадесет ъгъла, който служи на молещите се преди молитва. Над него е разположен остъклен купол, който придава изящество и големина на джамията.

Смята се, че след победата на Никополис, Йълдъръм Байезид е искал в града да бъдат направени 20 джамии. Емир Султан, който бил уважаван човек, му отвърнал, се за новообразуван град тези джамии ще са много. Тогава Йълдъръм Байезид наредил да се построи една огромна джамия с 20 купола. Така се започва строителството на Улу джамия.

Първоначално входната аркада е била с тухлени стълбове и 5 малки купола - напълно в стила на селджуките. По-късно куполите са съборени и главният вход на Улу джамия получава ново оформление и нов архитектурен облик.

Голямата Джамия

При последната реставрация на Улу джамия се спазва идеята тя да изглежда във вида, в който е била в края на 18 – началото на 19 в. Джамията е богато украсена с тухлени декоративни мотиви. Разполага с три порти – в източната, западната и в северната в част. Запазени са 192 броя надписи по стените, които датират от втората половина на 19 век и началото на 20 век.

Минбера (амвона) е направен от Хаджъ Мехмед бин Абдюлазиз ед – Девваки от Антеп, който е едно от известните имена в османската история. Благодарение на неговата инкрустационна техника амвонът се е превърнал в едно от най-оригиналните и най-красиви произведения, рядко виждани в архитектурното изкуството.

В източната част на Улу джамия е представена Слънчевата система, а на запад системата на галактиките. Цялата Вселена е представена под формата на пепел. Уникалното е, че размера на орбитите и планетите се препокриват с истинските. Олтара на "Голямата джамия" е построен през 1571 година от Мехмед Уста.

Днес Улу джамия е действаща ислямска култова сграда, която дава реална представа за въздействието на интериора на молитвената зала – с фонтана за ритуално измиване, султанската ложа и махвила (издигната малка площадка за певеца)

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати