Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Рожмберг

Дворецът Рожмберг

Дворецът Рожмберг

Дворец Рожмберг (Rosenberg castle), известен и като замъка Розенберг, се намира в Чешки Крумлов, Южна Бохемия, Чехия. Разположен е на река Вълтава. Заедно с Кралският дворец той е основна атракция на града и привлича всеки ден стотици туристи.

По-голяма част от замъците на Република Чехия се намират в историческият район Южна Бохемия. Средновековният град Чешки Крумлов не прави изключение. Поради редовният поток от посетители, които идват да разгледат Кралския дворец и дворец Рожмберг, градът е наблегнал на създаването на множество музеи и галерии, които да са част от туристическата обиколка на гостите на Чешки Крумлов.

Надвисналият над река Вълтава готически замък Рожмберг е предпочитано място за културни разходки от туристи от цял свят. Най-впечатляващи в него са банкетната зала, мостовете, свързващи го с Кралския дворец, терасираните градини и дворцовия театър.

Първоначално замък Розенберг е бил собственост на знаменитата фамилия Розенберг, откъдето произхожда и името му. Бил е ренесансов дворец, но по-късно е преустроен в стил готика и е ползван от неомъжени жени от несъстоятелни семейства.

Смята се, че на мястото на двореца е имало няколко други постройки още през 13 в., които стават жертва на пожар през 1541 г. Собственица на част от имотите са фамилия Розенберг, която назначава известният чешки архитект Ханс Влах да построи четирикрилен ренесансов дворец. Закупувайки допълнителни имоти в района, семейството решава да добави и красиви градини към новопостроения дворец. Те са свързани с галерия, изрисувана от Улрико Авосталис през 1574 г.

През 1600 г. с имението се сдобива император Рудолф Втори, който нарежда да се изгради дървен коридор, водещ до Кралският дворец.

Дворец Рожмберг

Около век и половина по-късно целият замък е реставриран и след 1756 г. е използван за резиденция на жените, произхождащи от несъстоятелни семейства. Новоизграденият замък е направен по планове на Н. Пакаси, които е изпълнил А. Лурго.

През 18 век дворецът се сдобива с втори етаж, а след създаване на Института за жени в неравностойно положение, вратите са отворени официално през 1755 г. По това време замъкът вече не е в ренесансов стил, а в готически.

Целта на основания институт е да могат да бъдат възпитавани жените, които произхождат от бедни семейства и не са успели да се омъжат. Условието е те да са на възраст поне от 24 години. По изключение се допускат и жени, навършили 18 г.

Първа игуменка на института е Мария Анна, дъщеря на царица Мария Тереза. По-младите дами са настанявани из първите два етажа на двореца. Останалата част от замъка е ползван за апартамента на игуменката, за столовата, светилището, няколко церемониални зали и стаите на персонала.

Институтът за жени в неравностойно положение ползва Розенбегския замък до 1919 г., когато е предаден на Министерството на Интериора. По-късно в него е имало офиси на администрацията на Кралският дворец, както и кабинет на Президента на република Чехия.

Дворец Розенберг е основно реконструиран през периода 1996-2007 г., но цялостната реставрация приключва едва през 2008 г. Като туристическа атракция замъкът е отворен през 2010 г. и днес е част от туристическата обиколка, която се прави към Кралския дворец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати