Комплекс Кинта де Регалейра

18.06.2013
Комплекс Кинта де Регалейра

Комплексът Кинта де Регалейра (Quinta de Regaleira) се намира в центъра на Стария град на Синтра в Португалия. Той е известен и като "Дворецът на милионера Монтейро" на името на човека, който го е пострил. Като част от целият град той е включен в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Комплекс Кинта де Регалейра представлява романтичен ансамбъл от пететажен дворец с параклис към него и обширни градини. Смята се, че земите, на които е построен двореца, са били от край време на Карвалио Монтейро. Това не така, защото той купува имота едва през 1892 г.

По-късно предприемачът-милионер решава да построи тук голям дворец, който да е вид съкровищница на символите, интригували го цял живот. За тази цел той наема италианския архитект Луиджо Манини, който превръща имота в образец на комбиниране на масонските символи.

Кинта де Регалейра

Архитектът дава всичко от себе си да превърне имота, разпрострял са на площ от 4 хектара, в тайно и мистериозно място, в което са вплетени скритите символи на масонство, алхимията и на тамплиерите. Замъкът придобил завършен вид през 1904 г., а целият комплекс бил напълно готов през 1910 г. Той се превърнал в уникален ансамбъл от тайни пещери, подземни коридори и тунели, голяма част от които с изрисувани стени.

С течение на времето имението сменя няколко собственика и търпи множество реставрации, но не губи своя мистериозен чар и запазва архитектурата си, която е смес от романтизъм, готика и ренесанс. След смяната на няколко частни собственика през 1997 г. комплексът става собственост на Градският съвет на Синтра.

Замъкът остава затворен около година, за да може да бъде представен пред обществената публика с целия си блясък. Най-накрая през юни 1998 г. Кинта де Регалейра отваря врати за широката публика и се превръща в едно от най-посещаваните места в града. През същата година Министерството на културата на Португалия го обявява за "собственост с обществено значение".

Кинта де Регалейра, Португалия

Днес комплекса Кинта де Регалейра може да бъде разгледан от всички желаещи. На партера се намират стаите, предназначени за приеми и гости. Тук са разположени огромната всекидневна, трапезарията, няколко малки помещения за обслужващият персонал и голяма билярдна зала. На първия етаж са личните покои на Монтейро, както и няколко дрешника.

Вторият етаж служи за кабинета на известния милионер и за спалните на жените от обслужващият персонал, а на третия се намира просторно гладачно помещение. Сутеренът е предназначен за спалните на мъжете от персонала, както и за кухнята. За да стигнат ястията до партера е изграден специален асансьор.

Сред най-ценните съкровища на Кинта де Регалейра е градината, която заема около две трети от общата площ на комплекса. Долната й част е грижливо подредена и разполага с множество алеи, пейки, фонтани и статуи.

Горната част е нейна пълна противоположност. Тъй като Монтейро е вярвал в първичното и примитивното, той решава да остави този район от градината по начина, по който е изглеждал преди намесата на човешка ръка. Дърветата тук са буйно обрасли и целият пейзаж изглежда девствен и непокътнат.

Сред многобройните архитектурни паметници, влезнали в Списъка на ЮНЕСКО, комплекса Кинта де Регалейра е едно от първите места, които трябва да посетите

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати