Църква Свети Михаил в Хилдесхайм

24.04.2013
Църква Свети Михаил

Църквата Свети Михаил ( St. Michael in Hildesheim) е една от-най известните църкви в Хилдесхайм, Германия. Тя е шедьовър на развилото се през 10 в. отоновско изкуство. Заедно с катедралата "Света Мария", намираща се в същия град, двете църковни постройки влизат в списъка на ЮНЕСКО през 1985 г. за Световно наследство.

В началото на 10в. силата на Каролингите отслабва и континентална Европа била подложена на нападения. След набези от страна на мюсюлманите, славяните, маджарите и викингите, Каролингите са свалени от власт. Наследяват ги саксонската династия, която прокарва идеята за универсалната империя. Така се връщат образците на античното римско изкуство и се поставя начало на отоновското изкуство.

По своята същност това е нова художествена традиция, с която се ражда романската и готическата архитектура. Строителството на църкви, останали в историята като архитектурни шедьоври, не само, че продължава, но и достига един от върховете на своето развитие.

От средата на 10 в. до началото на 11в. Германия изпъква със своята сила и мощ в Европа, не само в политически аспект, но и по отношение на възхода в архитектурата. Отоновското изкуство тук започва като възраждане на каролингските традиции, но скоро започва да се отличава със свои собствени черти, смесица от готическия и романския архитектурен стил.

Свети Михаил в Хилдесхайм

Църквата Свeти Михаил е една от най-важните църкви, построени изцяло в отонски стил. Строежът й, който е дело на епископ Бернвард, отнема точно 30 години. Започната е през 1001 г. като подобие на църквата “Св. Рикие”, но с много по-изразена симетрия. Това личи от двата еднакви трансепта с кули и от подпорите на аркадата на нефа, които всъщност са двойки колони, които са разделени от квадратни стълбове. С тази симетрия е постигнат хармоничен баланс в конструкцията на църковния храм.

Външният вид на Свети Михаил, както и на двата хора, е бил променян на няколко пъти при реконструкции. Вътре е реставриран основно само централния кораб, заемащ широкото пространство между аркадата и прозорците. Тъй като не са нанесени никакви по-сериозни промени, се запазва усещането за величествеността на оригиналния проект.

Сред най-старите запазени елементи са капителите на колоните, които датират от 12 в. и нарисуваният дървен таван от 13 в. Сред най-големите забележителности във вътрешността на Свети Михаил е западният хор. Той е с високо повдигнат под над нивото на останалата част от църквата, което го прави да изглежда като специално светилище.

Впечатление прави и кръговата обходна галерия, която допълнително обогатява вида на хора. Подобни крипти с такава обходна галерия, се въвеждат в архитектурата на църквите през каролингския период. Криптите служили за място на преклонения и в тях обикновено се намирал почитан гроб на светец.

Тази в Свети Михаил обаче е уникална със своите обширни мащаби. Тя изпъква пред останалата част от постройката, като в същото време целият ансамбъл е направен в пълна архитектурна хармония.

Бронзовите врати на църквата Свети Михаил, които стоят пред двата входа, са завършени през 1015 година. Смята се, че няколко години преди това отец Бернард посещава Рим и там остава впечатлен от древните византийски врати от бронз и дърво. Вратите на Свети Михаил обаче изглеждат доста по-различно.

Те са разграфени хоризонтално, а не вертикално, както е характерно за по-ранните образци на римското изкуство. На лявата врата са изобразени сцени от Битие, а на дясната животът на Исус Христос. Идеята е нагледно да се представи произхода и изкуплението на греха.

Днес църквата Свети Михаил посреща всеки ден много поклонници и туристи от цял свят, любители на оригиналните архитектурни постижения. Предвижда се през 2014 г. да се пусне юбилейна монета от 2 евро с изображение на църквата.

3.4
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати