Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъка на Отело във Фамагуста

Замъка на Отело във Фамагуста

Citadelata на Отело във Фамагуста

Кулата на Отело (Othelo`s Tower), известна и като Цитаделата на Отело, се намира във Фамагуста, Северен Кипър. Тя е шедьовър на най-ранните венециански защитни крепости и е сред основните забележителности в града.

Град Фамагуста се намира в окупираната от турците част на Кипър. Известен и като "град на призраци", тъй като за кратък период от време остава почти обезлюден, Фамагуста е сред най-тайните и мистериозни кътчета на острова.

Градът има древна история и слава, като за няколко години през 13 в. е бил дори най-богатият град в света. Смята се, че именно през този период Шекспир се е вдъхновил от него и решил да посвети написаната по-късно история за Отело именно на този древен пристанищен град.

Предполага се, че с Отело великият английски писател е визирал Франческо Сеса, който бил венециански войник на служба в Кипър. Той станал известен с прякора си "Мавъра" и през 1544 г. е изгонен от града поради не съвсем ясни причини. Изгонени са и двама от подчинените му, за които се смята, че би трябвало да отговарят на образите на Яго и Касио в шекспировата пиеса.

Днес е ясно, че Шекспир никога не е посещавал Кипър и че образът на Отело е вдъхновен от венециански управник на име Стело. Вероятно твърденията за запленения от Фамагуста писател тръгват заради надписите във световноизвестната пиеса, които гласят "пристанищен град в Кипър". Всичко това обяснява защо цитаделата е кръстена Отело, а по-късно става известна и като замъка на Отело.

Изградена с цел да защитава пристанището от чужди нападения, цитаделата е построена по времето на Лузинянския период през 14 в. Предполага се, че първоначално е служила за резиденция, в която е настанявано кралското семейство и други личности с високо обществено положение. След превземането на града от венецианците, те я превръщат във военен гарнизон и е била обитавана само от мъжете от армията.

Замъка на Отело във Фамагуста

Тя е изградена около кръгъл двор, а над всеки ъгъл на крепостта се извисява кула. На първия етаж са били разположени огромната всекидневна, която всъщност е ползвана за тържествена зала, кухнята, санитарните помещения и стаите на обслужващия персонал. Вторият етаж бил предвиден за спалните на кралските семейства и за техните гости. По това време замъкът се е казвал Пристанищната цитадела.

По-късно тя е кръстена "Giovanni san Michele" на името на инженера, посветил живота си за постигането на изключителния вид на целия град Фамагуста. Крепостта става известна като Кулата на Отело, Цитаделата на Отело или Замъка на Отело едва през 1900 г. когато Кипър е колониално притежание на Великобритания. По същото време градинката до цитаделата започва да се нарича Дездемона, по името на убитата съпруга на Отело, погубена от ревността му.

С идването на власт на венецианците през 15 в. и 16 в. цитаделата търпи коренна промяна. Премахва се целият й първи етаж, за да не може сградата да бъде виждана извън града и пристанището. Тези предпазни мерки се взимат в случай на атака по море.

Целият замък някога е бил обграден с дълбок ров, пълен с вода, но след идването на британците, водата е пресушена от страх от малария.

Освен като любопитна туристическа атракция замъка на Отело е известен и със слуховете за скрито в него съкровище. Някогашните вентилационни шахти са били запушени, тъй като тогавашните управници са се страхували в тях да не попаднат гюлета в случай на вражеска атака.

Носят се слухове, че именно в някоя от шахтите има скрити ценни предмети. Археологически разкопки на мястото са правени на няколко пъти, но до днес нищо не е излезнало наяве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати