Замък Шато д`О

Замък Шато д`О

Замъкът Шато д`О (Chateau d`O), известен и само като Шато д`О се намира в близост до Мортре, Франция. Разположен е между двата най-главни града в Долна Нормандия, Аржентан и Аленсон. От френската столица го делят само няколко часа път с кола.

За много от идващите всеки ден туристи в замъка Шато д'О е наистина изключително странно как дворец може да бъде кръстен просто с една буква - О. Името на замъка обаче идва от името на древна и много почитана през вековете фамилия. И не се смайвайте - името на древната фамилия е семейство "О".

Историята на днешния замък започва през Средновековието, когато Джон Първи О, който бил основен управител на кралския дворец на френския крал Чарлз Осми, се наема да построи семейно шато.

На мястото на днешния дворец е имало останки от някогашна крепост, разрушена по време на 100-годишната война. Работата на Джон О започва през 1475 г. и завършва напълно след петнайсет години упорит труд.

Макар и добил цялостен вид през 1500 г. замъкът шато д`О е променян през годините нееднократно и е подлежал на множество реставрации. Както повечето оцелели от Средновековието френски замъци и той днес представлява съвкупност от сгради и крила, носещи различни архитектурни белези. Като цяло днешният облик на двореца се смята за смесица от готика и ренесансов стил, макар да има и доста по-нови и съвременни елементи.

Последният представител на фамилия О, на име Франсоа, е служил вярно в двора на цар Хенри Трети, но е бил ужасен финансов съветник на Хенри Четвърти. Някогашно конте, Франсоа О умира в беднотия през 1594 г., оставяйки след себе си множество дългове.

Шато д`О

Замъкът е описан от френският писател, автор на исторически романи Ла Веренде по този начин:"...с цвят на мед и изсушени рози, всичко с претенциозни орнаменти, отразяващи се в течащата зелена вода на крепостният ров. Много рядък и успешен пример за пламтящ стил, приложен на частна резиденция, деликатна красота, дори прекалено хубав, прекалено изтънчен."

За туристите и за всички гости на замъка Шато д`О са предвидени обиколки с екскурзовод, от който ще научите допълнителна информация за историята и днешното му състояние.

Поради огромните мащаби на замъка, отвън може да бъде разгледан самостоятелно, а отвътре разходката с гид е предвидена само за по-интересните зали и за тези, които имат важно значение за историята на двореца.

Сред множеството сгради, пръснати из имението, отдалеч се вижда кръглата кула, която някога е служила за гълъбарник. Най-интересните зали във вътрешността на замъка са красиво декорирания вътрешен двор, стаите на някогашните пазачи, Мраморния салон, Великата галерия и Салона на музите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати