Река Ангара

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Ангара

Река Ангара (Angara) се намира в Сибир (Siberia), в близост до град Иркутск (Irkutsk). Река Ангара извира от езерото Байкал (Baikal). Това е единствената река, която извира от Байкал. Река Ангара е с дължина 1779 километра. Изворът на река Ангара с право е признат за най-големия в света поради огромните си размери. Широчината му е 863 метра, а максималната му дълбочина е почти 5 метра.

Изворът на реката се намира на над 450 метра надморска височина. Заради сравнително топлите води на езерото Байкал изворът на реката не замръзва дори по време на най-суровите зими. Край извора на река Ангара се събират всяка зима водолюбиви птици.

През декември се събират около 4000 патици. Има и много други видове птици, които долитат тук от различни места, като броят им е няколко десетки хиляди. Те плуват в незамръзващата част на реката, където е изворът й.

Скоростта на течението на река Ангара е около един километър в час, но може да достигне и над пет километра в час. В реката се намира голяма гранитна скала, известна сред местните като камъкът на шамана. Той е с височина около два метра и заема важно място в легендите, свързани с езерото Байкал и с река Ангара.

Ангара, Русия

Според една от легендите за река Ангара, това било името на красивата дъщеря на стария Байкал. Той я е криел във водите на голямо езеро, за да не я вижда никой. За да е сигурен, че тя никога няма да си замине, решил да й намери годеник от местността.

Той харесал за годеник на дъщеря си богаташ, но тя не го одобрила. Тя била влюбена в красивия Енисей (Yenisei), за когото си говорела с чайките. Тайно Ангара избягала при Енисей, но баща й се опитал да я спре. Той хвърлил след нея огромен камък, но не я уцелил – това е камъкът на шамана, който и до днес се извисява в реката.

В древността местните жители са смятали, че този камък е свещен и има чудодейни свойства. Върху този камък шаманите са правели своите обреди. Когато някой бил подозиран в престъпление, го оставяли върху камъка в продължение на една нощ, за да си признае на сутринта извършеното злодеяние. Но ако през нощта той не падал в реката и на сутринта продължавал да твърди, че е невинен, му прощавали.

И до днес този камък се смята за свещен и покрай него могат да се видят стотици монети, хвърлени от местните жители. В близост до камъка на шамана има специална площадка, от която може да се види както камъкът, така и цялата река в този район.

Тук туристите могат да купят много красиви скъпоценни камъни, които се срещат в района на Сибир, като едни от най-често срещаните са нефрит и лазурит.

На територията на река Ангара се намира Иркутската ВЕЦ. Заради нея е намаляло количеството водолюбиви птици, които се събират около извора на реката. По течението на реката има и други ВЕЦ-ове, които са изградени заради естествената разлика в надморската височина между извора и устието на реката.

Река Ангара е най-големият десен приток на голямата сибирска река Енисей. Максималната широчина на коритото на реката на места достига до 13 километра, но на тесните места широчината е около 300 метра. Ангара има много притоци. В Ангара има много видове риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати