Катедрала в Модена

12.04.2013
Катедрала в Модена

Великолепната катедрала в Модена (Cathedral of Modena) е известна като една от най-големите римски катедрали в Северна Италия. Тя датира от дванадесети век и е великолепен пример за внушителната ранна римска архитектура, поради което е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Град Модена, намиращ се в регион Емилия-Романя, Италия, е известен по цял свят като "градът на двигателите" заради известните марки автомобили Ферари и Мазерати, както и като родният град на Павароти. За ценителите на архитектурата обаче той е най-вече град на изкуството, което е намерило величествен израз в Моденската катедрала, която е истински пример за внушителната романска архитектура.

Идеята за изграждането на днешната катедрала в Модена не е случайна. На това място е имало църква още през 5 в., а по-късно върху нейните останки се построява нов храм, който с течение на годините започва да се руши. В близост до мястото, където са се намирали двете църкви е открит гроба на свети Геминиан, който се смята за покровител на града.

Лъвов Моденска Катедрала

Веднага се решава да се построи подходящ римокатолически дом за него и за тази цел се наема великолепният архитект Лафранке, за чийто живот не знаем почти нищо, но майсторските му ръце остават известни в историята.

Всичко това се случва благодарение на династията Каноса, която по това време е изключително могъща и успява да отдели средства за построяването на този храм.

Лафранко проектира цялата сграда и започва строежа й, но после е наследен от своя ученик Вилигелмус. От него са останали повечето от скулптурите, изобразяващи сцени на Библията. Най-забележителни са тези, показващи историята за Адам и Ева и историята за живота на Ноа.

Моденска Катедрала

Катедралата в Модена е завършена през 1099 г. и е осветена през 1184 г. от папа Луциус Трети. През вековете тя е обновявана и реставрирана няколко пъти и затова фасадата й е съчетание от различни стилове.

Голямо впечатление за посетителите на Моденската катедрала е великолепният прозорец, направен като роза, който е дело на Алфонсо. Той остава още няколко величествени шедьоври, тъй като през 13 в. е нает да участва в украсяването на катедралата. Портите на римокатолическия храм също са величествени, както и двата лъва, застанали на главния й вход.

Мощите на свети Геминиан още се намират в Моденската катедрала и тя е посещавана от стотици местни жители, дошли да се помолят на своя покровител. Катедралата става особено известна като туристическа дестинация, защото тук се провежда и погребението на бележития оперен певец Лучано Павароти, на което присъстват световно известни личности, както и Райна Кабаиванска, която живее в града.

Когато планирате своето пътуване до Моденската катедрала сигурно ще се запитате защо градът често е наричан "Червената Модена". Това се обяснява с факта, че почти всички нейни сгради са построени с червеникави тухли.

В продължение на векове това е бил единственият достъпен материал, тъй като в близост няма каменоломни. Това важи най-вече за стария център на Модена, където къщите са с историческа стойност и където се намират повечето забележителности в града.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати