Археологически комплекс Бру-на-Бойн

21.05.2013
Археологически комплекс Бру-на-Бойн

Археологическият комплекс Бру-на-Бойн (Brú na Bóinne) е разположен в долината на река Бойн в графство Мийт, Ирландия. Това е археологически обект, който се състои от 40 могили, датиращи от неолита. Построени са около 3200 г. пр. Хр. и заемат площ от 10 кв. км. Заради своята историческа стойност целият комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Комплексът Бру-на-Бойн със своите 40 могили побира в себе си най-голямата съвкупност от древно мегалитно изкуство. Най-големите и най-важни надгробни могили са Нюгрейндж, Наут и Даут. Около тях са разположени останалите 37 мегалита, които са с доста по-скромни размери. Предполага се, че целият комплекс е изпълнявал религиозни и погребални функции, но също така е имал и икономическо, и социално значение.

Учени предполагат, че през бронзовата ера цялата долина е приемана като свещена територия от обитаващите я по това време племена. Най-вероятно хората са погребвали тук своите мъртви близки и са им изграждали гробници. При появата на келтите, около 3000 години след създаването на комплекса, те са построили масивна крепост.

Средновековието също не е било благоприятен период за опазване на това ценно богатство. Тогава голяма част от древните гробници са разрушени, а частите от тях са служели за строителни материали на норманите и на ирландските племена и кланове.

След включването на Бру-на-Бойн в списъка на Юнеско световната организация е призовала правителството на Ирландия стриктно да следи да няма застрояване в района с цел уникалният комплекс да бъде запазен за идните поколения. Освен това са издадени препоръки планирането и управлението на обекта да бъде извършвано съвместно с международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, известен като ICOMOS.

По своята същност надгробните могили в Бру-на-Бойн са еднокамерни коридорни гробници. Наподобяват на тази, открита в с. Мезек в България. Могилите в Бру-на-Бойн обаче са с много по-внушителни размери.

Археологически комплекс Бру-на-Бойн, Ирландия

Остри дискусии между учените предизвиква определянето на годините, през които са направени тези гробници. Според някои те датират от около 3000 г. пр. н. е., според други от около 5000 г. пр. н. е. Ясно е обаче, че комплексът е поне 1000 години по стар от Стоунххендж и поне около 500 години по-стар от египетските пирамиди.

Комплексът Брун-на-Нойн е лесно достъпен, тъй като се намира само на 40 км. северно от Дъблин. Комплексът има голяма посещаемост през цялата година, но е най-интересен по време на зимното слънцестоене. Тогава могилите придобиват особен мистичен вид, тъй като лъчите проникват по специфичен начин върху всяка една от тях.

Ако планирате посещение в Ирландия, непременно включете в списъка си на забележителности и археологическият комплекс Бру-на-Бойн, в който се намират най-големите мегалитни паметници в Европа. Като обект, включен в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, можете да сте уверени, че няма да се разочаровате.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати