Национален парк Читван

05.04.2013
Читван

Кралският национален парк Читван се намира в подножието на Хималаите, Непал. Разположен в района Тераи, той е една от последните останали необезпокоявани местности в района. Това е първият национален парк в Непал, който заради изключителното богатото разнообразие на животинския и растителния свят през 1984 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство.

Непал е от малкото страни по света, които могат да се похвалят с останали все още неизследвани местности. Тя има изключително красива природа, която на много места е опазена непокътната. Разполага с 16 национални парка, като най-известен сред тях е Кралският национален парк Читван. Той е най-посещаваното място от туристите-природолюбители, които тук имат възможността да видят на живо едни от най-едрите и рядко срещани животни.

Национален парк Читван е основан през 1973 г. и заема площ от 932 кв. км. Преди време се е простирал чак до планинските части на Индия и Непал, но е ограничен, защото опазването на толкова голяма площ се оказва непосилна задача. Сред редките видове животни, които се намират в границите му, са бенгалските тигри и азиатският носорог. Те са от застрашените от изчезване видове. Някога са наброявали 3000, а днес са едва 150.

Парк Читван

Разположеният в подножието на Хималаите на 150 м. надморска височина, парк Читван е бил сред най-хубавите и богати гористи и пасищни области. След започването на изсичането на горите и обезлесяването, което е основен проблем в Непал, територията е обявена за национален парк, за да може животинското и растителното богатство да бъдат опазени.

Днес Читван е превърнат в туристическа атракция благодарение на неуморните усилия на местното население за опазване на редките животински видове в естествена среда. Предлагат се разходки на гърба на слон, сафарита с лодки, обиколки с джипове и кратки маршрути пеша, които са водени от опитните водачи.

По време на разходките из разнообразната флора и фауна природозащитниците и организаторите ще ви разкажат интересни факти и истории за живота на обитателите в Читван.

Създадена от десетилетия, организацията в Читван е безупречна. Хората, грижещи се за сигурността на животните, живеят в малки сламени бунгала, в които имат всички необходимо. Те са организирани в къмпинги, в които могат да отседнат и гостите на парка. Така се осигурява безопасността на посетители и се гарантира спокойствието на животните.

Национален Парк Читван

Сред най-големите атракции, които се предлагат в Читван, е плаването с кану по река Дунгре и Рапти. Така желаещите могат да се запознаят с екзотичните представители на водния свят и да видят множество крокодили, които се хранят само с риба и не са опасни за хората.

Тук се намират 10 % от всички водни птици на планетата. Перлите в короната на Кралския национален парк Читван обаче са бенгалските тигри, азиатските еднороги носорози, червените пантери, сините биволи и дивите глигани.

Най-доброто време за посещение на парк Читван са месеците от февруари до май, защото през лятото настъпват мусоните. През декември пък се провежда ежегодния турнир по поло със слонове, който е останал още от времето на махараджите и кралете.

Паркът се намира на около 120 км. от Катманду, но полети от столицата до него има на всеки половин час. Необходимо е да си направите предварително резервация и да си отделите поне два дни време, за да можете да се насладите на необичайните усещания и вълнения, които ви очакват, включвайки се в екотуризма на национален парк Читван.

4
Общо гласували: 9
5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати