Остров Кихну

23.05.2013

Остров Кихну (Kihnu)е уникално място, част от Естония. На него живеят едва 604 човека, които са пръснати из четирите населени района. Заради оцелелите през вековете местни обичаи и запазения диалект на населението, който със своята напевна интонация доста напомня шведския език, традициите и културата на остров Кихну са обявени през 2003 г. от ЮНЕСКО за шедьоври на устното и културното наследство на човечеството.

Има данни, че остров Кихну е населяван още преди 3000 години. На него често са отсядали мореплаватели, рибари и ловци на всякакви морски животни. Първоначално те нощували в пригодени за тази цел колиби, а по-късно започнали да строят и постоянни домове.

Остров Кихну

Тъй като риболовът и днес е основният поминък на острова, мъжете често отсъстват. Управлението на Кихну и поддържането на облика му остава в ръцете на жените. Те са причина да се запазят местните обичаи, език и култура, като традиционните танци, игри, музика и ръкоделие се предават от поколение на поколение.

На остров Кихну има разположени четири селища. Това са Lemsi, Linaküla, Rootsiküla и Sääre. Първото селище се намира в източната част на острова и има пристанище, което е основната връзка на Кихну със сушата. В Linaküla, което се намира в западната част на острова, има болница, училище, църква, музей на местната история, както и нов културен център на общността, в който се намира библиотеката и седалището на местното управление.

В разположеното в северната част на острова селище Sääre се намира пощата и няколко магазина, а в Rootsiküla, намиращо се в южната част, е мемориала на легендарния мореплавател Кихну Джон, метеорологичната станция и фара на Кихну. Летището е разположено в северната част на острова.

Необикновеният свят на остров Кихну очарова всеки със своето ежедневие. Мъжете през деня са из водите на морето единствените жители на острова остават жените и децата. Те са облечени в традиционните си ежедневни дрехи, които имат вид на носии. Женските поли и рокли са в преобладаващ червен цвят, на който изпъкват ярки райета в различни цветове. Повечето от жените и момичетата носят на главите си забрадки, което е също част от ежедневното им облекло.

Поотрасналите деца помагат на своите майки и баби в различните дейности, свързани с поддържането на населените места. Заетите с риболов мъже не участват в тях, тъй като се грижат за прехраната на семействата си. Уникалният стил на живота на остров Кихну е резултат от запазили се с векове традиции, за чието оцеляване главна роля има женското население. Чрез доброто възпитаване на децата си майките предават от поколение на поколение това, което са научили от своите майки и баби.

Най голямата атракция на острова са сватбите. Те се празнуват по три дни и колкото по-голяма и пищна е една сватба, толкова по-успешен ще е сключеният брак. Традиционно сватбените подаръци се отварят пред събралата се публика в деня на самото тържество.

Впечатление на гостите на острова прави и уникалното чувство за хумор на местното население. То невинаги е разбирано и е често повод за закачки от страна на останалите жители в Естония.

Сред забележителностите на града са старата църква и музеят, в който се намират художествени творби на местните майстори и изложение на традиционни предмети от ежедневието на острова- фолклорни носии, мебели, ръкоделие и различни сечива.

Можете да посетите остров Кихну през всяко време на годината. Лятото със сигурност предлага повече атракции и дейности, но зимата пък очарова със своите снежнобели пейзажи. Често заради ниските температури през декември и януари водата на морето замръзва и до острова може да се стигне и пеша. Местните жители с нетърпение чакат настъпването на зимата, защото с така образувалите се пътища животът им става много по-лесен.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати