Остров Стафа

Остров Стафа

Остров Стафа (Staffa) е един от най-малките острови от архипелага Хибриди. Намира се на около 120 км. северно от западния бряг на Шотландия. Той не е населен остров, но е изключително често посещавана туристическа атракция заради уникалната пещера, която се намира на неговата територия.

В нея е скрито истинско природно чудо-цяла колекция от от базалтови колони, които имат формата на шестоъгълни призми. Заради невероятната мистика, витаеща около острова той още от древността се свързва с най-различни легенди.

Стафа, Шотландия

Релефът на остров Стафа е скалист и не е пригоден за живеене. Някога тук са живели 18 души, но поради честите промени на времето и бурните ветрове, както и заради неплодородната почва днес той е напълно обезлюден. Площта му е около 330 кв. м. и е собственост на Шотландия, след като й е подарен от Джон Елиът.

На остров Стафа се намира морска пещера, наречена Фингал. Тя е издълбана от ерозията и в нея са скрити уникални колони, достигащи 20 м. Те са подредени една до друга сякаш природата е искала да построи храм.

Имат формата на шестостенни призми и са се формирали преди около 55-58 милиона години. Предполага се, че са се появили в резултат на вулканично изригване, при което масата от дребнозърнеста базалтова лава е застинала прекалено бързо и след напукване са се оформили еднаквите по размер шестостенни призми.

Пещерата Фингал, остров Стафаа

Пещерата Фингал носи името си от ирландските легенди. Митологичният герой Фингал, известен и като Фион Мак Кумхал бил великан с безмерна храброст и вълчи апетит. Той живеел в Ирландия, но се влюбил в жена, обитаваща остров Стафа.

За да може възлюбената му да идва в Ирландия без да намокри краката си, гигантът забил колоните една след друга, за да създаде сух проход за обичаната от него жена.

Освен като Фингалска, пещерата е известна и като пеещата пещера, защото на галски е била наричана Уам-Бин, което в превод означава пещерата на мелодиите. Това се дължи на многократното повтаряне на звука от прибоя, което се чува в недрата й.

Остров Стафа, Шотландия

Сред най-известните личности, посетили остров Стафа, са Уилям Уърдсуърд, Джон Кийтс, кралица Виктория и сър Уолтър Скот. Менделсон, който също е посетил острова и тайнствената му пещера, остава очарован от това място и го пресъздава в своята увертюра "Хибриди", която е известна и като "Фингаловата пещера".

Най-добрият сезон да посетите остров Стафа е през лятото. Организират се разходки с лодка до острова през месеците от април до септември. Въпреки непостоянното време обаче, както и при бурно море островът остава недостъпен.

Цените за екскурзии до Стафа са доста високи, но ако можете да си го позволите, със сигурност няма да съжалявате. Можете да избирате между разходки само по море, от които ще видите пещерата само отвън и разходки из самия остров, включващи и посещение на Фингал.

Характерна забележителност на острова е и разнообразието на животински свят, а във водите около него можете да видите делфини и сиви китове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати