Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата на Апокалипсиса

Пещерата на Апокалипсиса

Пещерата на Апокалипсиса, Патмос

Пещерата на Апокалипсиса (The Cave of Apocalypse) е мястото, на което Йоан Кръстител написва Евангелието и Апокалипсиса. Това място се намира на малкия остров Патмос, разположен на Додеканезите. През 10 в. след основаването на местния манастир, който е посветен на Йоан Кръстител, селището се превръща в едно от най-посещаваните в Гърция.

Старият град Хора, манастира и пещерата на Апокалипсиса са обявени за световен поклоннически център, а местната архитектура, съдържаща множество религиозни храмове и уникални светски сгради, е включена през 2006 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Пещерата на Апокалипсиса, Патмос

Името на пещерата на Апокалипсиса идва от гръцки, тъй като в превод Апокалипсис означава Откровение. Смята се, че на Патмос е бил заточен като затворник Йоан Кръстител, любимият ученик на Иисус Христос. Той е живял в пещерата и в нея е написал две от най-важните религиозни книги, които се превръщат в символ на християнството.

Градът е изключителен пример за непрекъснато развитие, започнало през 12 в. и продължаващо и днес. Раннохристиянски традиции и обичаи се практикуват и днес тук, което го превръща в единственото такова място в цяла Гърция. Православното обучение, провеждано в манастира още от 10 в. не е изгубило своите последователи през дългите векове до днес.

Днес пещерата на Апокалипсиса е посещавана не само от поклонници, но и от хиляди туристи. Тя е отворена всеки ден и в нея се вижда как някога е живял Йоан Кръстител.

Самата пещера има на места издълбани в стените изображения. На входа те са от мозайки и пресъздават виденията на Йоан Кръстител. За посетителите се предлага и брошура, която обяснява религиозното значение на всяко едно изображение. Повечето картини са издълбани в нишите на пещерата, но има и такива по таваните.

Впечатление прави изображението на Аполион - ангел на бездната, което е издълбано в тавана на пещерата. За да се види лицето му, което днес е осветено от лампи, човек трябва да коленичи, както прави по време на молитва, което придава още по-голяма автентичност на образа. Пещерата е украсена и с множество икони, правени от най-добрите гръцки майстори.

Според историческите извори Йоан Кръстител е заточен тук някъде около 95 г. от римския император Домитиян. Тогава от цепнатина в пещерата дочува гласа на Христос и получава своите видения, които пресъздава в двете свещени за християнски свят книги - Евангелието и Апокалипсиса. По-късно в негова чест на място, намиращо се в близост до пещерата, се изгражда манастира на Апокалипсиса, който да увековечи делото на този светец.

Пещерата е разположена в храм и е дълга 6.60 м. и широка 5. 50 м. Образите, издълбани в нея се осветяват от седем сребърни лампи. Най-голямата от тях е поставена на мястото, на което е спял Йоан Кръстител. Вижда се скалата, която някога е използвал за възглавница.

Най-добре е да се включите в организираните посещения на пещерата, тъй като ще разберете много интересни моменти от историята й от местните монаси. Най-подходящото време за посещение на пещерата на Апокалипсиса е през септември, тъй като 26 септември е обявен за религиозния й празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Biserka Uzunova
Biserka Uzunova
11.01.2019 22:38
Йоан Кръстител няма нищо общо с Апокалипсиса. Същият е написан от евангелист Йоан, любимият ученик на Исус Христос.
0
0