Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Палмовите гори в Елче

Палмовите гори в Елче

Палмовите гори в Елче

Палмовата гора в Елче (малкото испанско градче) е най-голямата палмова гора в Европа. То се намира на 32 км. от Аликанте и е разположено на двата бряга на река Виналопо. Градът има древно минало, тъй като е едно от най-старите населени места на целия Иберийски полуостров, но желана туристическа дестинация го превръща най-вече прекрасната зеленина на вековните палмови дървета. Като обект, известен като Палмерал в Елче (Palmeral of Elche), палмовата територия е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на самия град датира още от 500 г. пр. Хр., което доказва възрастта на най-старата скулптура, която е открита тук. Векове наред учени се мъчат да отгатнат от коя цивилизация е направена тя, но известната "Дама от Елче" остава все още забулена в тайна и мистерия.

През Средновековието се създава крепостта Ал Андалус и постепенно около нея се изгражда град, управляван до 1265 г. от мюсюлманите. Това е периодът, през който започват да се създават традициите на отглеждане на палми. Арабите са вещи лица в изграждането и отглеждането на едни от най-красивите градини и гори и предават своите познание на местното население.

Елче, Испания

Днес Елче е индустриален град, специализирал се в производството на обувки. Това, което предизвиква интерес у туристите в него са палмовите гори, които преобразяват пейзажът на града. С разрастването на Елче през 60-те и 70-те години на 19 в. той придобива популярност и вече хора от цяла Испания научават какво ценно съкровище се крие в него-най-голямата палмова гора в Европа, която заради своята красота и запазили се традиции на местното население е обявена от ЮНЕСКО за истински пример на устното и нематериалното наследство на човечеството.

Територията на Палмовите гори в Елче обхваща величествена вечнозелена гора от 12 500 финикови палми, достигащи до 24-25 м. Средният живот на палмите е около 150-200 години, но тук има немалко екземпляри, отдавна надхвърлили тази възраст.

Клоните им се привързват от опитните градинари, за да се получат сухи китки, които участват в процесиите за Цветница, наричана тук Палмова неделя. Повечето видове палми са от типа palma datilera o palmera real, но разнообразието от видове в никакъв случай не е малко.

Палмовите гори в Елче, Испания

Гората започва своето съществуване някъде около 10 в., когато мюсюлманите основават града и му дават името Елче. Уникалното в Палмерал е напоителната система, която е измислена от арабите и макар и изключително остаряла, се справя перфектно, борейки се със сухия климат в града. Така обектът се превръща в пример за прилагане на арабски селскостопански методи в Европа.

Тук са се отглеждали палми още около 5 в. пр. Хр., когато градът е населяван от иберите. Истинският оазис за палмите настъпва след появяването на мюсюлманите. Преносът в Елче на финикови палми идва от Северна Африка, с което се постига пренасянето на една култура от един континент на друг, като се променя цялостния пейзаж, съпътстващ отглеждането на тази култура.

За учените и изследователите освен самия културен пренос важно значение има и сложната напоителна система, измислена от арабите още в древността, която колкото и да е изумително, функционира и до днес.

Най-подходящият сезон на посетите Палмовите гори в Елче е през месеците от май до септември, когато времето е най-приятно за разходки. Можете да проверите местния календар кога ще се състоят известните в Елче възстановки на средновековни мистерии и да съчетаете наслаждаването на природната красота в Палмерал с някоя от местните културни прояви. Входът за Палмерал в Елче е 35 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати