Солните мини Величка

Солните мини Величка

Солните мини Величка (Wieliczka Salt Mine)се намират в едноименния град, разположен на около 13 км. от Краков, Полша. Те са експлоатирани още от 13 в. и днес са превърнати в туристическа атракция. В продължение на векове са използвани за добив на сол, но постепенно се превръщат в истинско произведение на изкуството.

Дълбоко под земята са издълбани зали за сол и са направени много скулптури и параклиси от сол. На дълбочина от 225 м. се намира санаториум, в който успешно се лекуват астма и алергични заболявания. Заради невероятната хармония, която е постигната в съвместната дейност на природата и намесата на човека, солните мини Величка са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Солни мини ВеличкаСолните мини Величка

През 13 в. солните източници, разположени на повърхността на земята започват да се изчерпват и това налага търсенето на нови подземни солни кристали. През 1280 г. е прокопан първият тунел в известната днес солна мина Величка и тя постепенно се превръща в лабиринт от коридори и галерии, които са с дължина над 300 км. Изградени са общо 9 етажа, като най-долният достига 327 метра дълбочина. Освен прокопаните от многото работници тунели

Тук се откриват и множество естествено създадени подземни пещери, езера и галерии, които придават невероятен натурален вид на мината.

С появяването на първите дървени машини работата на миньорите е сравнително облекчена, а с въвеждането и на конете за транспортиране на рудата процесът на изваждане на сол от мината става доста по-бърз и започва да носи приходи от около 30 % от общата печалба на държавата.

С времето мината Величка придобива голяма популярност и много известни личности идват да разгледат изключителното творение-дело на съвместната работа на природата и човека. Сред тях изпъкват имената на Коперник, Хумболт, Менделеев, Гьоте и Сара Бернар.

Солните мини Величка, Полша

От втората половина на 18 в. солните мини Величка е превърната в туристическа атракция, макар че работата в нея не престава до 2007 г. Със своите 700 години съществуване и използване без прекъсване тя се нарежда сред най-дълго работещите мини по целия свят. На многобройните й етажи са разположени множество скулптури от солни кристали, параклиси, постоянни и гостуващи изложби, пещери и подземни езера.

Сред основните забележителности в солните мини Величка е главния параклис, чието построяване коства изкопаването на 20 000 тона сол, а работата върху него продължава 32 години. Полилеят и фреските в него са направени също от сол.

Впечатление правят множеството фигури, направени от сръчните ръце на различни майстори. Естествено материалът, от който са изработени е сол. Залите са разделени на различни тематики, показващи различни периоди от живота на човечеството.

В солната мина има общо три параклиса, голяма катедрала и множество най-различни скулптури, всяка от които заслужава внимание. Така Величка се превръща в уникален пример за това как едно обикновено и не притежаващо никаква хубост място може да се преобрази в истинска арена на изкуството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати