Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостите на Вобан

Крепостите на Вобан

Крепостите на Вобан, Франция

Себастиан дьо Вобан (Vauban), известен като Архитектът на Слънцето, е най-важния военен архитект по време на управлението на крал Луи Четиринайсети (Кралят Слънце). Той е роден през 1633 г. и рано остава сирак. Благотворно влияние върху оформяне на личността му изиграва Ордена на Кармелитките и той още в началото на обучението си показва завидни познания по математика и техническо чертане.

Влиза в армията и по стечение на обстоятелствата само на 22 години става кралски инженер, който работи под ръководството на Клервил, друг известен френски инженер. След смъртта на Клервил, Себастиан дьо Вобан става главен комисар на укрепленията.

В историята Вобан остава като човекът, който не само укрепва крепостите, но и ги превзема. Освен че е ръководил дейностите по укрепването на множество важни крепости, пръснати из различни територии на Франция, той участва активно и в превземането на вражеските укрепления, въвеждайки множество стратегически методи.

Когато приключва войната с Испания кралят възлага на своя главен военен инженер да построи някои от най-важните укрепления във Франция. През 1668 г. той се заема с укрепването на няколко крепости едновременно, които Франция получава при подписването на Аахенския договор, а през 1680 г. започва да укрепва фортификациите по североизточната граница на страната.

Крепостите на Вобан

До смъртта си през 1707 г. Себастиан Вобан създава 33 укрепления и укрепени градове и ръководи укрепването на над 300 съществуващи обекти.

Над 300 години след смъртта на гениалния военен архитект неговите военни бастиони още стоят изправени гордо, пръснати из различни краища на Франция.

В памет на Себастиан Вобан се създава асоциацията "Съоръженията на Вобан" по инициатива на Жан Луи Фуссре, кмет на Безансон. През 2004 г. Франция решава да участва със своите укрепления в разглеждането на Световната организация ЮНЕСКО с цел обявяването им за световно наследство.

Тъй като освен историческата и архитектурната стойност, се взима в предвид и сегашното състояние на укрепленията, Франция се спира само на 12 от общо 151 обсъждани крепости.

Цитаделата Безансон

При разглеждане на френското досие във Квебек, световната организация включва в списъка си всичките предложени 12 обекта. Те успяват да отговорят на изискванията както с автентичния си вид, така и с доброто си състояние.

Освен това са разположени в различни географски региони, което също се взима под внимание от световната организация. Някои от тях се намират във вътрешността на страната, в равнинни или планински райони, а други са по крайбрежната ивица на Франция. Сред по-известните са разположените в Арас, Камаре сюр Мер, Безансон, Бриансон и други.

Надали ще имате възможност да посетите всички укрепления на Вобан, включени в списъка на ЮНЕСКО. Можете обаче първо да посетите някои от музеите, посветени на гениалния архитект, в които има изложени макети на голяма част от неговите произведения, както и лични скици и планове на Вобан.

Също така можете да посетите и скромната къща-музей, в която е живял този френски гений и да разберете повече за живота му и за уникалните му идеи. Тя се намира в Морван, на около 3-4 часа път от Париж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати