Голямата джамия и болница в Дивриги

10.06.2013
Голямата джамия и болница в Дивриги

Голямата джамия и болница в Дивриги (Divriği Great Mosque And Hospital), Турция, е една от най-посещаваните в тази част на страната. Тя се характеризира с богатата архитектура на исляма, която е допълнена с флорални мотиви. Заради изключително красивия си и запазен вид, тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Град Дивриги се намира в провинция Сивас. Разположен е на река Джалтъсую, която е приток на Ефрат. Градът има древна история, когато е бил познат като Тефрике. Става турско владение в началото на 11 в., когато влиза в пределите на бейлик Менгюджек. В него се намират най-важните архитектурни паметници на Анадола - Голямата джамия и граничещият с нея медицински център.

Идеята за построяване на джамията с болница е на Емир Ахмед Шах, един от емирите на бейлика и на неговата съпруга Мелике Туран. Работните дейности се осъществяват през периода 1228-1229 г., като това става със съдействието на тогавашния султан Туран Мелек.

Голямата джамия в Дивриги е първата турска сграда, която е включена в списъка на световната организация. Характеризира се с величествена архитектура, на чийто фон изпъква шестоъгълният купол. Забележителни са каменните украси, поставени на портала към болницата, към подиума на Шаха и на северната и западната врата.

Те са изпъстрени с множество фигури, които сами по себе си са изключително ценни и смятани за едни от най-красивите елементи в ислямската архитектура. Самата сграда се отличава като изключително инженерно постижение, което успява да надрасне своето време.

Комплексът е изграден от жълт камък и се вижда отдалеч, но е наистина забележителен като го разгледате отблизо. Впечатление прави богатата декорация във външността му, докато интериорът въобще не е украсен.

Голямата джамия и болница в Дивриги, Турция

Двете части на комплекса имат свой собствен чар. Джамията се състои само от една огромна зала, застлана с червен килим, в която поклонниците да се молят. Северната й порта се извисява над останалите и се приема за главна. Голяма част от изписаните с геометрични букви молитви се отнасят са благодетеля и създателя на джамията.

Болницата е значително по-малка от джамията, но изображенията в нея са по-фино изработени. Сред тях изпъкват образите на човешки фигури, застанали пред луната и слънцето.

Можете да посетите град Дивриги по всяко време на годината. Не е препоръчително в разгара на лятото, тъй като тогава е прекалено горещо.

Отделете си достатъчно време да разгледате най-старата и значима джамия в Анатолия. Тя рядко се препълва от туристи, така че влизайки в нея ще можете да усетите с цялата си душа тайнствеността на това място.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати