Манастирът Света Троица в Сергиев Посад

16.04.2013
Троице Сергиева Лавра

Манастирът Света Троица в град Сергиев Посад (Sergiev Posad) е известен като Троице Сергиева Лавра (Troitse-Sergiyeva Lavra). Този манастир е изключително важен за руското православие, тъй като от векове е играел ролята на духовен център.

Троице Сергиева Лавра е най-големият мъжки манастир в Русия. Манастирът, който е основан през 1337 година, днес е дом за над триста монаси. Манастирът е основан от Свети Сергий (St Sergius). Манастирът е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Основаването на манастир Света Троица според легендата се дължи на Сергий Радонежки (Sergius of Radonezh), който през 1337 година основал малък манастир, носещ името на Света Троица. Този манастир се издигнал на хълма Маковец (Makovets). В него заживяли монаси, а 8 години след основаването му била изградена отбранителна част на манастира.

Света Троица

Самият Сергий скромно живял като монах, а десетина години след основаването на манастира станал негов игумен. Този манастир бързо се превърнал в духовен център, където редовно се отбивали московските князе. Преди всяка по-важна битка князете водели войската си до манастира, за да я благослови игуменът. Понякога заедно с войниците на бойното поле излизал и някой от монасите на манастира, за да им оказва морална подкрепа.

В Троице Сергиева Лавра са се преписвали ценни книги и са се рисували икони. Писали са се жития на светци, някои от които са се запазили до днес. В началото на петнадесети век манастирът пострадал от пожар, но след това бил възстановен и на мястото на стария дървен храм на манастира се издигнал каменен. В каменния храм се съхранявали мощите на свети Сергий.

Стенописите на този храм били изпълнени от водещи художници за онова време и там било нарисувано едно от най-известните творения на руския художник Андрей Рубльов (Andrey Rublyov) – прочутата фреска Троица. През шестнадесети век около манастира се издига висока стена с наблюдателни кули. Тя била дълга над 1200 метра.

В края на шестнадесети век в пределите на манастир Света Троица е издигната катедрала, която щедро е подкрепяна от царското семейство. Манастирът успял да издържи 16 месечна полска обсада, с което само доказал своята непристъпност.

Манастир Света Троица

Троице-Сергиева лавра е бил любим манастир на руските царе – някои от царските наследници били кръщавани в храма на манастира. По време на бунтове членове на царското семейство намирали убежище зад дебелите стени на манастира. Тук потърсил убежище и Петър Първи, който бил щедър дарител на манастира.

В средата на осемнадесети век в манастир Света Троица отворила врати семинария, а през деветнадесети век тук била преместена московската духовна академия. През осемнадесети и деветнадесети век манастирът бил от най-богатите в страната и в негова собственост влизали не само големи участъци земя, но също така и над 100 000 крепостни селяни. През двадесети век в манастира имало печатница, магазини и две сгради, които служели като хотели.

След революцията през 1917 година манастирът бил закрит. Монасите били изгонени и сградите се използвали за музейни експозиции. През тридесетте години на двадесети век започнала реставрацията на манастира, която продължила до седемдесетте години.

Възраждането на манастира като духовно средище започнало през четиридесетте години и патриарсите на Русия го използвали за резиденция. Тогава възстановила дейността си и Духовната академия.

В манастир Света Троица се съхраняват мощите на няколко руски светци, тук са погребани представители на знатни родове, както и много духовници. В библиотеката на манастира има над 10 000 старинни книги, съхраняват се ценни предмети, подарени от царското семейство на манастира.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати