Мраморно море

03.06.2013
Мраморно море

Мраморно море разделя Черно море и Егейско море едно от друго. Босфора го свързва с Черно море, а Дарданелите с Егейско. То се явява и граница, разделяща азиатската и европейската част на Турция.

Въпреки приказния си сребрист до млечно бял цвят на водите му, то е кръстено не на материала мрамор, а на Мармарис, част от Мраморните острови. В който пък от друга страна има много находища на мрамор, шисти и гранит.

Общата площ на морето е 11 350 кв. км., дължината му е 280 км., а ширината достига до 80 км. Морето не е дълбоко, като най-дълбокото му място е на 1355 м.

Мраморно море, Босфора

Областта му е силно сеизмична, поради което непрекъснато се провеждат подводните изследвания. Поради близостта му до Балканите често земетресенията в Турция се усещат и в балканските държави.

Мраморно море е изключително добро място за любителите на водните спортове, тъй като в него не се усещат силни течения. Солеността на водите на Мраморно море е сравнително ниска. Макар че то граничи едновременно с Черно и Бяло море, тя се приближава много повече до тази на Черно море.

В Мраморно море са разположени две големи групи от острови: Мраморните острови и Принцовите острови. Първите се намират в югозападните му части, а вторите в североизточната му част. И двете групи са голяма атракция за туристите, тъй като предлагат изключително красиви природни гледки.

Мраморно море, Истанбул

Заради това, че е свързано с Черно море, Мраморно море често е посещавано от българските туристи. Турските курорти, които могат да бъдат достигнати по море са много, а цените са доста по-приемливи от българските.

Обслужването със сигурност би впечатлило и най-претенциозните хора. Островите Мармарис, Авша и полуостров Капъда са сред най-предпочитаните. Повечето туристически дестинации се намират на не повече от 300 км. от България.

Безспорно най-посещаваното място на Мраморно море е град Истанбул. Неговото географско положение се явява най-главната причина в разрастването му като световна метрополия. Градът разделя Европа и Азия и обединява Черно и Мраморно море. Проливът Босфор и Принцовите острови, намиращи се в близост до него, му придават неописуема красота.

Може би най-забележителното пътешествие из Мраморно море е с ферибота през Босфора. Пред вас ще се разкрият изящните минарета и богато украсените сгради на Истанабул. Можете да пийнете от местния чай на открито, докато пред вас се разкриват величествени гледки към града - от османски палати до моста над Босфора.

Повечето екскурзии, които се организират включват и Принцовите острови, на които можете да се насладите на невероятните заведения, в които се предлагат прясно хваната риба, така и на организираните турове за любителите на риболова, които ще могат сами да се насладят на своя улов.

Когато организирате пътешествието си по Мраморно море, имайте предвид, че от юни до август понякога е горещо и задушно, а от ноември до януари се случва да е прекалено студено. Ако слизате в азиатската част на Истанбул е добре жените да са сдържани в облеклото си.

3.6
Общо гласували: 5
5 0
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати