Болдожки замък

Болдожки замък

В североизточна посока от град Мисколч е разположена стръмна скала, на която отдалече се вижда Болдожкия замък (Castle of Boldogkő). Намира се в близост до село Болдожковараля, непосредствено до границата на Унгария със Словакия.

Предполага се, че името му означава "Щастлив каменен замък", тъй като е построен, за да може да опази населението от най-мощните атаки на Османската империя. Не се знае точната дата на построяването му, но според историците укреплението датира от 13 в., а самият замък е построен между 15 и 17 в., като през 19 в. има добавени доста нови помещения.

Болдожки замък е известен сред туристите с уникалната панорамна гледка, която се разкрива от хълма, на който е построен. Заради височината и заострената форма на скалата, тя е кръстена от местното население "Почиващият лъв".

Болдожки замък

Болдожкият замък е доста добре запазен за възрастта си. Можете да се разходите из повечето му зали, както и да разгледате отвън защитните стени и оръдейните кули. В него има разположен малък, но интересен музей, показващ много предмети, открити при археологическите разкопки, от които ще научите много за миналото му.

За първи път Болдожки замък е споменат в документ на Андрас Трети. Построен е през първата половина на 13 в. по нареждане на крал Бела Четвърти след монголската инвазия. В началото на 14 в. Болдожкия замък е бил завзет от Аба Амад, а по-късно е принадлежал на крал Чарлс Анжу.

През Средновековието на няколко пъти е сменял собствениците си, като за по-дълго време е бил в ръцете на фамилиите Бебек и Чудар. Последните му известни собственици са семейство Зичи, а през 1947 г. е национализиран от държавата.

Разширяването на замъка е свързано с променливите нужди на собствениците му, като най-много се е постарало семейство Бебек. Те били известни с непоклатимото си финансово състояние и даже използвали част от замъка, за да секат монети. Това е било открито по време на археологическите разкопки в района.

През 17 в. Болдожкия замък губи военното си предназначение. През 1701 г. е разрушен от германците, както и повечето замъци в Унгария, а през 19 в. семейство Пеши превръща останалите покрити части на замъка в склад за зърнени запаси. По това време са направени и сериозни реконструкции на стените, тъй като замъка бил в плачевно състояние.

Благодарение на организацията на приятелите на Болдожкия замък, днес той е с отворени врати за посетители от всякакви възрасти. През лятото в него се организират малки театрални постановки и танци, които ще ви пренесат назад във времето.

Поради студените зими в Унгария, най-добрият сезон за посещение на Болдожкия замък, е през летните месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати