Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Палацо дей Приори

Палацо дей Приори

Палацо дей Приори, Перуджа

Дворецът Палацо дей Приори (Palazzo dei Prior) в Перуджа е една от основните атракции на италианския град. Той се състои от няколко самостоятелни отделения, направени последователно през вековете. Днес в него са разположени четири музея, в които можете да разгледате едни от най-красивите картини и ценни произведения на изкуството. Намира се на площад Четвърти ноември и Корсо Ванучи, в самото сърце на града.

Строежът на Палацо дей Приори, истински пример на италианска архитектура, започва през 1293 г. и продължава до 1443 г. Изграден е в готически стил и разполага с много ценна украса.

Първият етап на строежа е извършен през периода 1293-1297 г, когато се изграждат три тройни прозореца, гледащи към централния площад и десет прозореца, гледащи към Корсо Ванучи.

През 1333-1337 г. започва голямо разширяване на двореца. Първоначално са направени два тройни прозореца към площада, а после се добавят и гледащите към Корсо Ванучи.

През 1429-1443 г. се изгражда постройката на Collegio Cambio, кулата и огромният портал, украсен със статуи на грифон и лъв. В момента статуите са репродукции, а оригиналите са изложени в Националната галерия на Умбрия.

Днес в замъка се намират Националната галерия на Умбрия, Банкерската гилдия Collegio Cambio, Залата за срещи на търговците Collegio del Mercanzia и Залата на Нотариусите Notari.

Националната галерия на Умбрия съдържа едни от най-богатите колекции на художници от италианската провинция. Голямо впечатление правят картините на майстори от Школата по изобразително изкуство на Умбрия.

Залата за срещи на търговците разполага с уникални дърворезби, датиращи от 14 в. Тя обикновено се посещава с един билет, който важи и за нея, и за посещение на Банкерската гилдия. Входът за залата се намира вдясно от главния вход на двореца. Работи всеки ден от 9 до 17. 30 ч. и има обедна почивка между 12. 30 и 14. 30 ч. В неделя работи до обяд.

В сградата на Collegio дел Cambio се намират ценни стенописи, направени през 1498-1500 г. от Пиетро Перуджино и неговия ученик Рафаел, както и на други майстори, работили тук през 16 в. Има красива статуя, символизираща Правосъдието, а входната врата е покрита с уникална дървена декорация в стил късна готика. Сградата е отворена за посещение всеки ден, без понеделник, от 9 до 17. 30 ч. и има обедна почивка от 12.30 до 14.30 ч. В неделя работи до обяд. Цената за посещението й е 3.50 евро, но в нея влиза и посещение на Collegio Mercanzia.

Най-голям голям интерес предизвиква залата Notari, която е една от най-старите части на двореца. Тя има правоъгълна форма и сводест таван и в нея се съхраняват старинни стенописи, направени от местни художници.

Известна е и като "зала на народа" и се състои от осем арки с различни картини, изобразяващи легенди и библейски истории. Отворена е за посетители всеки ден, без понеделник, от 9 до 19 ч. и има обедна почивка между 13 и 15 ч.

Можете да посетите Палацо дей Приори по всяко време на годината, но като цяло Перуджа е доста препълнена от туристи по време на летния сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати