Вал д`Орча

Долината Вал д`Орча

Италия е известна по цял свят със своите красиви градове, с ценните си художници, със световноизвестните си модни дизайнери, с традиционната италианска кухня, както и с великолепните си писатели. Малцина обаче са чували за прекрасната долина Вал д`Орча, която още преди векове е населявана от етруските и приютява в себе си някои от най-красивите градове и села на страната.

Намира се в периферията на Сиена и е съхранила в себе си невероятно красивите селскостопански обработваеми земи, които са вдъхновили едни от най-популярните художници, увековечили ги в картините си. Заради своя специфичен пейзаж, който е оформен от хилядите работливи ръце на местните жители, както и заради множеството красиви градове и села, намиращи се на Римския път Виа Франчиджена Вал д`Орча е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Районът на Вал д`Орча е известен сред историците с археологическите разкопки, свидетелстващи, че някога тук са живели етруските. Днешния си вид обаче придобива през 14 и 15 в., когато е присъединен към Сиена, властен град-държава, който разцъфва по време на Средновековието. Тогава започва оформянето на селскостопанския ландшафт, тъй като земите са преразпределени.

По този начин се създава естетичен пейзаж, който се базира на природните дадености, но се оформя допълнително с намесата на човешката ръка. Поддържаните селскостопански райони с китните селца, сгушили се сред малките хълмове са изключително добре поддържани и все още имат вид на ренесансов рай. Целият район често е сравняван с град Содом, който в Библията е известен като разположен в равнина приказен град, приличащ на райска градина.

Обликът на Вал д`Орча е възвеличен от художници, принадлежащи към Сиенската школа, която процъфтява по време на ренесанса. Картините им са наситени не само с красивата природа на долината. В тях се вижда и човешкото присъствие, което е вдъхнало живот на равнината и се показва на преден план хармонията, в която живее местното население и природата. Днес тези произведения на изкуството се смятат за истински икони и могат да се видят в някои от най-известните италиански галерии и музеи.

Вал д`Орча

През последните години Вал д`Орча става известна и с нещо съвсем различно. В долината, в която от векове се отглежда ечемик, жито, овес и бакла, започва да се произвежда бира, която носи името PVK. То идва от езика на етруските „певак”, което означава пиво. Въпреки че Италия е известна предимно с виното си и допреди 15 години бирата предимно се в внасяла, тази марка успява да се утвърди на пазара.

Тя е сред последните творения на италианските бири и е направена на базата на сурови зърнени продукти и бобови растения. Днес Вал д`Орча става известен регион за любителите на качествените алкохолни напитки не само със световноизвестните червени имена „Брунело” и „Ксантти”, но и с бирата PVK.

Ако искате да посетите тази приказна долина, може би най-добрият сезон е през есента. Тогава е гроздобера и виното се лее в големи количества, което е често извинение на местното население за множеството празници през този период. Природата през този сезон е изключително красива в долината, а селцата и градовете се раждат с нови сили за живот. Само през септември има 6 много известни празника, свързани с гроздобера, които се празнуват в цялата долина. Октомври е по-беден на емоции, но и той няма да ви разочарова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати