Замък Спиш

Замък Спиш, Словакия

Словакия е известна сред туристите като една от най-гъсто населените със замъци европейски страни. Макар и не особено голяма държава, в нея има над 130 замъка и крепости, голяма част от които впечатляват с размера си.

Още като част от бившата Чехословакия, която спокойно можеше да влезе в рекордите на Гинес като държавата, притежаваща най-много замъци, днешните словашки територии са представлявали голям интерес за учени, археолози и обикновени туристи. Причина за изграждането на толкова много замъци и крепости в Словакия са различните управници, които е имала страната и които често са воювали помежду си.

Има замъци, оставени още от моравските, османските и унгарските владетели, които бранейки териториите си, са вдигали големи крепости, заобиколени от крепостни стени. Много от тези замъци са запазени и до днес, а тези които са в руини успяват да покажат на своите посетители дългата история на тези земи.

Един от най-големите замъци, построени на хълм, в Европа, е словашкия замък Спиш (Spiš Castle). Разположен е в източната част на страната, в областта Спиш. В близост до него са село Жехра и известният туристически град Спишске Подхрадие. Макар и да не е от най-добре запазените обекти в Словения, величествените му мащаби са причина той да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1993 г. Обектът е записан заедно със Спишска Капитула, село Жехра и Спишске Подхрадие.

Строежът на замък Спиш започва през 12 век върху развалините на по-стара крепост. През следващите 600 години той бива непрекъснато укрепван, което обяснява и огромните му размери. Става главен център на комитат Спиш в рамките на Кралство Унгария и в него се решават политическите, административните и икономическите въпроси в региона.

През 1464 г. той става собственост на известната с материалното си благосъстояние фамилия Заполя, която го ползва до 1528 г. После преминава последователно в ръцете на фамилия Турзо, а през 1638 г. на фамилия Чаки. След приключването на Втората Световна война, Спиш става собственост на държава, която тогава е република Чехословакия, а след разпадането й, попада в пределите на днешна Словакия.

Замък Спиш

Днес замък Спиш е сред най-посещаваните туристически обекти в района. Изграден е от бял камък в романски стил, който през слънчеви дни го кара да изглежда особено величествен. През 13 в. е построен двореца и трикорабната базилика.

През 14 в. започват да се очертават сегашните огромни размери на Спиш, тъй като в близост до него се заселват нови преселници и сформират село, което по-късно е прибавено към площта му. През 15 век изниква още едно селище, което налага отново да се промени размера му. По това време са издигнати нови по-високи стени, а параклиса датира от края на 15 в.

Най-голямо осъвременяване във външния вид на замък Спиш предприема фамилия Заполя, която била вдъхновена от властващия по това време късноготически архитектурен стил. Тогава Спиш е придобил вид на резиденция. След като фамилия Чаки изоставя придобития имот, замъкът остава необитаван и в края на 18 век голяма част от него изгаря.

В рамките на Република Чехословакия, както и на днешна Словакия, никой не поема сериозните финансови разходи за реставрирането му и той се превръща в руини. В края на 20 век се прави опит да бъде обновен, но пари стигат само за малко освежаване.

Открит е обаче музей "Спиш", в който посетителите на замъка могат да разберат ценни факти за историята му и обитателите му. Има изложени и интересни експонати, които са открити при направени археологически разкопки, които продължават и до днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати