Защитна линия на Амстердам

19.06.2013
Замък Муидерслот

Защитната линия на Амстердам (Defence Line of Amsterdam) е уникална крепостна стена от вода, която е изключителен пример за инженерната мисъл в сферата на хидравликата. Тя е построена в края на 19 и началото на 20 в. и се простира на 135 км. по протежение на града.

Това е единственото по рода си такова укрепление в света, което е с изключително универсална стойност. Заради мащабния проект, целящ да защити столицата на Холандия, в който са впрегнати всички холандски гении, Защитната линия на Амстердам е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Защитната линия на Амстердам не е обикновено каменно или тухлено защитно съоръжение, а сложна наводнителна система, която може да бъде напълнена догоре с вода и да защитава града по време на война. Тя има формата на кръг с радиус от 15 км., в чиито краища има 45 форта.

Въпреки че отдавна не функционират, те привличат всяка година хиляди туристи, дошли в холандската столица. Цялата система от канали и шлюзове е истински архитектурен шедьовър, който впечатлява и до днес съвременните инженери, работещи в областта на хидравликата.

Изграждането на защитната линия на Амстердам започва през 1881 г. по нареждане на Министерството на войните и продължава до 1914 г. когато всичките 135 км. от линията са напълно завършени.

Уникалното съоръжение се състои от 36 сухоземни форта, два крайбрежни форта, четири сухоземни батареи и две крайбрежни. С течение на времето са направени още доста допълнителни батареи и депа.

защитна линия Амстердам

Изграждането на това мащабно защитно съоръжение се налага поради местоположението на Холандия. Тя е заобиколена от три мощни световни сили: Германия, Франция и САЩ. След приключването на Втората Световна война използването на отбранителната система приключва.

Това се налага и от изграждането на множество ж.п. линии и организиране на цялата пътна инфраструктура в Амстердам през следващите години. Защитната линия обаче е включена в списъка на ЮНЕСКО заради огромното значение, което има за цялото човечество.

Днес фортовете се използват за най-различни неща. Някои са превърнати в центрове за търговия на вино, други са спортни центрове, а трети са превърнати в детски развлекателни центрове. Предстои откриването на три посетителски центъра, в които туристите на Амстердам ще могат да разберат за величието на това гениално творение.

В момента най-посещавани са Форта на Окс и Форт Пампус. Първият е тумбесто кръгло съоръжение, което е запазило до голяма степен своя автентичен вид и заради историческата атмосфера и архитектура е подходящо място за посрещане на туристи.

Засега той е отворен само през месец септември, от 10 до 16 часа. Форт Пампус е разположен на отделен остров и е отворен от април до октомври от 10 до 17 часа. От него можете с корабче да се разходите около останалите части от някогашното отбранително съоръжение и да видите с очите си това инженерно чудо.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати