КаДеВе в Берлин

14.10.2013
КаДеВе в Берлин

В Берлин се намира най-големият мол в Европа, който носи гръмкото име Магазин на Запада. На немски името му е Кауфхаус дес Вестенс (Kaufhaus des Westens), поради което е прието съкратеното КаДеВе.

Идеята за създаването му хрумва за първи път на предприемача от еврейски произход Адолф Яндорф през 1905 г. Тази идея надминава всички очаквания само две години след отварянето на магазина.

Днес КаДеВе е най-големият универсален магазин в Европа. В него можете да намерите абсолютно всичко. Стоките, които се предлагат в него освен това идват от различни краища на света. Можете да намерите тоалети от последните модни ревюта, така и екзотични риби и морски дарове, идващи от далечни Южни морета.

КаДеВе заема търговска площ от 6000 кв. м, на които са разположени седем етажа. Като изключим шестият и седмият етаж, които са заети от заведения, на останалите пет етажа плюс партера са отворили врати най-разнообразни магазини. Партерът е кръстен Булевард на Лукса и на него можете да намерите едни от най-скъпите бижута, часовници и маркови аксесоари. Тук са разположени и огромни парфюмерии и магазини за козметика.

КаДеВе

Първият етаж е предвиден за мъжка мода, вторият за дамска, а третият за дамска и детска. На тези етажи можете да срещнете както световноизвестните луксозни бутици на Armani, Dior, Gucci, Cerruti, Boss и Cartier Diesel, така и по-непретенциозните марки като DKNY, Esprit Guess и Peppe Jeans.

Четвъртият етаж е определен за интериор и дизайн, а петият за култура и забавления. На тях са разположени магазини на фирми като AEG, Philips, Braun, Apple и Sony, както и много магазини за текстил и обзавеждане на интериора.

В КаДеВе не просто се предлага всякакъв вид храна, но изключително много се държи и на вида й. Има цял един етаж, който е посветен на гурмето. Има най-разнообразни заведения- от вериги за бързо хранене, суши барове, малки и уютни пицарии, до луксозни ресторанти, които не са по джоба на всеки. В КаДеВе работят над 110 готвачи и 40 пекари и сладкари, а на седмият етаж се намира най-големият ресторант в германската столица, който разполага с над 1000 места.

Всеки ден, с изключение на неделя, в 10 часа желязната порта на магазина, датираща от 1907 г. се отваря и е готова да посрещне поток от около 50 000 души, дошли от различни краища на страната и света, за да посетят този уникален магазин и да се отдадат на шопинг.

На тяхно разположение е персонал от над 2000 души, чийто приоритет е да отговори на нуждите и изискванията и на най-претенциозните клиенти. В следобедните часове КаДеВе става особено оживен, тъй като тогава приключва работния ден и много хора се втурват из седемте етажа на магазина, за да си набавят каквото им трябва.

Днес КаДеВе се е превърнал в една от основните атракции на германската столица. Тук хората идват не само за да пазаруват или да похапнат, но и просто да се разходят и да се информират за най-новите модни тенденции. Магазинът се намира в сърцето на Берлин и затова е лесно достъпен от всички краища на града, без да е необходимо да се съобразявате с разписанието на градския транспорт.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати