Телевизионната кула в Берлин

24.09.2013
Телевизионна Кула Берлин

След Бранденбургската врата, Берлинската телевизионна кула се нарежда на второ място като един от символите на германската столица. Със своите 368 метра тя се явява и най-високата постройка в Германия и най-високата телевизионна кула в Европа.

Разположена е в центъра на световноизвестният исторически площад Александърплатз, недалеч от красивата сграда на кметството и средновековната църква "Св. Богородица".

Като една от най-често посещаваните атракции в Берлин, телевизионната кула може да се похвали с почти 1 200 000 души, които се изкачват на височина от над 200 м., за да разгледат германската столица от високо.

От нея градът се вижда като от птичи поглед и погледът Ви може да обходи всички исторически сгради в Берлин. Прекрасно се вижда Бранденбургската врата, Олимпийският стадион, Райфстага (парламента), Ратхауза (кметството), прочутият Остров на музеите и Потсдамския площад.

Телевизионната кула в Берлин е построена през 1969 г., като идеята е била тя да символизира възхода на тогавашната ГДР. Върхът на купола й е увенчан със сфера, която да напомня първият руски сателит. По време на световното първенство по футбол през 2006 г. сферата е превърната във футболна топка.

Берлинска Телевизионна Кула

Сградата на телевизионната кула е обновена основно в края на миналия век. С нововъведенията тя успява да достигне 368 м., а скоростта на въртящата се сфера е подобрена и днес тя прави пълен оборот около оста си за половин час.

На 207 м. височина е разположен един от най-често посещаваните луксозни ресторанти, с които може да се похвали германската столица. Той често е причисляван и за един от най-атрактивните в Европа, тъй като се намира във въртящата се сфера.

В него освен да си поръчате вкусна храна, можете по време на обяда си да се наслаждавате на 360-градусовата панорама, която обхваща до 80 км. разстояние.

До ресторанта можете да стигнете с един от двата високоскоростни асансьора, но усещането е доста екстремно. Те ще Ви изстрелят на 207 м. височина за около 40 секунди, но ако имате страх от височини е по-добре да разгледате телевизионната кула само отвън и да си спестите зашеметяващите гледки отгоре.

Луксозният ресторант разполага с места за около 200 души. Менюто му не е особено богато, но всичко което се сервира тук силно ще Ви впечатли с начина на сервирането му. Тук е рай за любителите на гурмето, а сервитьорите обслужват с такъв финес, че все едно прелитат над Вас. Естествено и цените не са от най-евтините и един приличен, но не охолен обяд ще Ви струва около 40 евро.

Можете да посетите Берлинска телевизионна кула по всяко време на годината, но имайте предвид, че интересът към нея е голям и за по-сигурно е добре да си направите предварителна резервация по интернет.

Предлагат се и ВИП-билети, които са с насрочен час и дата и с които ще можете да си запазите място и в ресторанта на кулата и да станете гост на едно от най-необичайните заведения в света.

Цената на обикновените билети за посещаване на долната част на сферата, в която се намират далекогледите, е 12 евро за възрастни и 7. 50 за деца. Ако не можете да си позволите лукса да посетите ресторанта можете да посетите бара, който е с достъпни цени.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати