Мемориал на Холокоста в Берлин

18.10.2013
Мемориала на загиналите евреи в Берлин

Една от основните забележителности на Берлин е Паметникът на загиналите евреи в Европа по време на Втората световна война. Той е сред новите туристически атракции на града и е място, на което ще можете да отдадете почитта си към изтребването на тези хора.

Мемориалът на Холокоста е разположен на улицата, свързваща Бранденбургската врата и Потсдамер плац. Някога тук се е намирала Зоната на смъртта, което е и причина именно тук да бъде изграден този паметник. В единият край се намира линията с павета, останала от Берлинската стена, която навява тъжни спомени у по-възрастните граждани на Берлин.

Идеята в града да бъде направен мемориал на загиналите в Европа евреи съществува още от 1988 г., но след направеното предложение проектът не е одобрен. През 1999 г. инициаторите за създаването на такъв мемориал отново решават да получат съгласието на властите и този път след известни спорове е одобрен проекта на американският архитект Питър Айзенман.

Идеята на проекта е наистина възхитителна, защото по този начин се отдава почит на евреите, които са умрели преди или по време на Втората Световна война в резултат на идеите и разбиранията на Хитлер. Изграждането на този мемориал показва развитието на човечеството в положителна насока и е пример за спазване на общоприетите човешки ценности.

Гениалният мемориал има толкова уникална структура, че след завършването на проекта започва да бъде както одобряван така и оплюван от общественото мнение. Идеята на Питър Айзенман е в мемориалния комплекс човек да изпита чувство на дезориентираност. Това се постига чрез различните по височина сиви бетонни блокове, на които няма нито имена, нито дати на загиналите хора.

Паметникът е изграден на площ от около 19 000 км. м., но навлизайки в територията му ще изпитате усещането, че е доста по-малък и бързо ще искате да излезете от това злокобно място, приличащо доста на гробище. Със сигурност всеки посетил мемориала на Холокоста ще оцени подобаващо гениалното хрумване на Питър Айзенман.

На пръв поглед мемориала изглежда съвсем обикновен, тъй като се състои от подредени в прави редици бетонни блокове, които са с равни разстояния помежду си. С навлизането в мемориалния комплекс сивите, приличащи на ковчези, блокове са с височина от едва около 50 см., но колкото по-навътре отиваш нараства и техният ръст, докато накрая достигат доста по-високо ниво от човешкото тяло и придобиват леко застрашителен вид.

Ако решите да отдадете почитта си към убитите евреи в Европа или просто решите да посетите мемориала, можете да го направите по всяко време на годината и по всяко време на денонощието.

В основата на паметника се намира информационен център, в който можете да разберете много за годините на Втората Световна война, за нацистките виждания, за концентрационните лагери, пръснати из различни краища на страната и за тъжната съдба, сполетяла всички евреи.

Освен това се предоставя и подробна информация за проектирането и изграждането на самия мемориал. Имайте предвид обаче, че информационният център работи от 10 до 20 ч. и ако сте решили да го посетите вечер няма да имате възможност да разберете за подробностите около него.

3.5
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати