Църква Св. Андрей в Кьолн

01.08.2013
Църква Св. Андрей, Кьолн

В сърцето на Кьолн е разположена красивата църква Св. Андрей, която се намира само на две минути пеш от световноизвестната Кьолнска катедрала и в непосредствена близост до жп гарата. Тя е сред основните туристически забележителности в града и въпреки че някога се е намирала извън крепостните стени, днес се е озовала в самия център на Кьолн.

Църквата Св. Андрей, основана от архиепископ Бруно, датира от 960 г. Тя е пример за умелото съчетаване на романски и готически архитектурен стил и е оценявана като една от най-красивите църкви в града. Построена е през период, през който кипи усилено строителство на църкви в града и е една от дванайсетте такива църкви, построени през периода 10-12 в.

Някога на нейното място е имало по-стар храм, който е бил посветен на Св. Матей. Предполага се, че основният й строеж е завършил след огромния пожар, настъпил през 1220 г. в града. В нея се съхраняват мощите на Макавей, който през 2 в. пр. н. е. умира за вярата си и е канонизиран за светец. Неговите братя и майка му също са погребани тук и пред мощите им често се събират поклонници, дошли да се помолят за изкупление на греховете си.

Църквата разполага с голяма осмоъгълна кула, красив олтар в готически стил и зала, определена за църковния хор, която също е изградена в късноготически стил. През годините сградата на църквата е достроявана и осъвременявана, в резултат на което освен романски и готически елементи има и доста съвременни.

Църква Св. Андрей в Кьолн

Особено впечатление правят тъмните прозорци на олтара, които са добавени през 19 в. Подземното помещение изпъква със своето индиректно осветление, което се процежда от куполите, изградени върху тънки колони от бетон.

Интериорът на църквата Св. Андрей е особено впечатляващ, тъй като в църквата се съхраняват ценни картини, скулптури и стъклописи от Средновековието. Освен мощите на Макавей, тук са изложени и мощите на св. Алберт, които са поставени в саркофаг в западната част на християнския храм.

През 1947 г. архиепископът на Кьолн, Йозеф Фрингс, обявява църквата за доминиканска и тя става важен център за поклонение. Проповядващите монаси живеят в съседния манастир и са сред най-уважаваните хора в града. Особено впечатляващ е църковният й хор, който всяка година привлича все повече и повече посетители, дошли да се насладят на прекрасната музика и да се отдадат на молитви.

Можете да посетите тази великолепна църква по всяко време на годината, но определено тя има най-величествен вид на Андреевден, тъй като тогава е нейният официален празник. Тогава тук идват хора от цялата страна, за да присъстват на показването на свещената реликва на Андрей.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати