Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Зоо-Флора в Кьолн

Зоо-Флора в Кьолн

Зоо-Флора в Кьолн

В северната част на германския град Кьолн се намира великолепен парк, който носи името Зоо/Флора (Zoo/Flora), с което показва, че тук ще намерите не само голямо разнообразие от растителност, но и огромна зоологическа градина, в която живее най-големият слон от тази страна на Алпите.

Освен това центърът Зоологическата градина се намира в непосредствена близост до Ботаническата градина на града, разположена също на лявата страна на Рейн. На отсрещния бряг пък е огромният парк Рейн, едно прекрасно място за отдих, разходки и спорт.

Зоо-Флора в Кьолн

Зоологическата градина на Кьолн е отворена през 1860 г., което я прави третата по-старост в Германия. През годините непрекъснато са добавяни нови и нови постройки, поради което тя буквално се е сляла с ботаническата градина на града. Сред най-старите й постройки е тази, предназначена за отглеждане на слонове, която датира от средата на 19 в.

Сред най-големите забележителности и атракции в нея са секторът с маймуните, който е кръстен Rock Monkey и е направен през 1914 г., както и тропическата гора, изградена още през 1899 г. Сред по-новите атракции е постройката Hippodom, която е направена през 2010 г. В нея ще можете да можете да се порадвате на различните хипопотами и всякакви представители на животни от речните долини на Африка. Особено богато е разнообразието на крокодили и антилопи.

За любителите на морският свят Зоологическата градина в Кьолн предлага голямо разнообразие от риби и морски обитатели, които са настанени в секцията Aquarium. До нея се намира и терариумът, богат на влечуги от цял свят и инсектариумът, в който пък можете спокойно да разгледате различни паяци и всякакви летящи насекоми.

Ботаническата градина на Кьолн е най-старата в Германия. Тя е дело на майстора по озеленяване Питър Йосеф, който изработва проект за засаждане на различни растения още през 1864 г. Направена е чрез събрани средства от няколко влиятелни предприемача на Кьолн, които след съгласието на правителството решават да направят нещо красиво за своя град.

Оттогава до днес площта на Ботаническата градина непрекъснато се разраства, както и богатството от различни растения. В момента тук има около 10 000 цветя, храсти и декоративни дръвчета, които са посещавани всяка година от все по-голям брой гости на града.

Често се провеждат различни културни мероприятия, насочени към значението на растенията в живота ни, към опазването на околната среда, както и към специализираното отглеждане на някои по-капризни видове. Освен традиционните видове, виреещи на умерения климат, господстващ в Германия, тук ще можете да разгледате и много цветя от тропиката и субтропиката.

След като посетите Зоо/Флора, можете да обърнете внимание и на отсрещния бряг, в който се намира един от най-красивите паркове и минерални извори в Европа. Можете да стигнете до него като използвате кабинковия лифт, който преминава от единият бряг на река Рейн към другия. Така ще можете да разгледате отвисоко красотата на добре оформените тревни площи, пресичани тук-там от пешеходни алеи.

Тук се намира и термалният извор на Клавдий, който е направен да изглежда като римска баня. Отделете си достатъчно време, за да можете да разгледате всички части на парковия комплекс и на Зоо/Флора, тъй като освен скритите съкровища в тях, ще можете да се насладите и на прекрасните гледки към старият град на Кьолн и катедралата му, както и към река Рейн.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати