Преториумът в Кьолн

Преториумът в Кьолн

В германският град Кьолн безспорно има какво да се види, тъй като е известен като столицата на Долна Германия, част от Свещената Римска империя. Една от най-забележителните постройки в града е Преториумът (Praetorium, Cologne), символ на римската власт.

Това е дворецът, официална резиденция на Кьолн, откъдето императорите са давали своите заповеди, предопределили до голяма степен облика на града. Преториумът е най-значимият паметник, останал от Римско време по бреговете на Рейн и е считан за люлката на политическата и административната власт в района.

Преториумът в Кьолн, в който можете да разгледате много следи, останали от древните времена, през които са живели римляните, се намира под сградата на днешната Община. Днес той е превърнат в музей, който можете да посетите всеки ден от 10 до 17 ч. без понеделник, когато почива.

В музеят можете да разгледате ценни предмети, отнасящи се до 1-4 в., както и да погледнете идеално запазената римска канализация. Римляните винаги са ни удивлявали с величието на своята архитектурна и инженерна мисъл и Преториумът е отличен пример за това.

Не е ясно кога точно започва историята на Претоиума, но се предполага, че идеята за построяването му възниква горе-долу по времето когато е роден Исус Христос. Изненадващото е, че днес голяма част от оригиналния му вид е запазен непокътнат. Дворецът носи белезите на различни епохи, тъй като през годините непрекъснато е уголемяван, бележейки разцвета на Кьолн.

По своята структура Преториумът се състои от централна осмоъгълна зала, свързана с две правоъгълни помещения, които разбира се са с достойни за възхищение размери. Стените, които се виждат датират от 4 в.,

В подземието на Общината ще можете да се докоснете до прекрасно запазилите се масивни зидове, които са експонирани заедно с подробно описание на възникването на постройката и предназначението й през различните години. Някога тук се е намирало седалището на изпратения от Рим легат и щаба на легионите, а по-късно с нарастване на влиянието на Кьолн, Преториумът станал императорска резиденция. След преминаването на града във френски ръце в него са живеели кралете на Франция.

Освен останките от дворцовите стени в отворилия врати тук Археологически музей ще можете да видите много глинени съдове, мраморни декорации, мозайки по подовете и стените. Впечатляващи са останките от скулптури и керамична декорация, красяла някога залите на Петориума. Краят на неговото съществуване и ползване като дворец и резиденция е сложен през 11 в., когато почти целият град е срутен от голямо земетресение. Следи от него могат да бъдат видени и днес под формата на множество дупки, които веднага личат, че не са част от първоначалния строеж.

Можете да посетите Преториума по всяко време на годината, но е добре преди това да посетите официалният му интернет сайт, за да се информирате за различните културни и исторически мероприятия, които се организират тук. Всеки месец те са различни и можете да изберете най-подходящото за Вас. Имайте предвид, че поради големият интерес към този археологически обект, организаторите на обиколките предлагат безплатно посещение на Преториума всеки петък от 14 ч. и всяка неделя от 15 ч.

Снимка: anicursor.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати