Кметсвото в Кьолн

Кметсвото в Кьолн

Сред историческите сгради в пленяващият немски град Кьолн се откроява кметството, което има невероятна ложа и ренесансова фасада. То е истински шедьовър за ренесансово изкуство и е считано от специалисти за една от най-красивите сгради в Европа. Известно е сред всички историци на изкуството и може да бъде намерено в почти всички учебници за ренесансова архитектура. Особено впечатление прави фасадата му и готическата кула.

Кметството в Кьолн се намира над историческия Преториум, който е открит по време на археологически разкопки. Той е бил императорският дворец, от който римските императори са давали своите заповеди, така че самото място, на което е издигната ренесансовата сграда на кметството е само по себе си исторически значимо. Още преди 2000 години от тук се е решавала съдбата на града и се е проектирал сегашния му облик.

Кметството се състои от две части - едната е историческата постройка, датираща от 1569 г., а другата е испанската сграда, в която днес се намира залата за съвещания.

За съществуването на кметството се споменава още през периода 1135-1152, като най-старите му части датират от 1130. През 1349 г. обаче избухва пожар и сградата е силно засегната. Тогава се взима решение да се издигне отново по-представителна сграда, която да е в ренесансов стил. Започва се с построяването на кулата, за чийто архитект се споменава Роланд фон Одендорп.

Строителството на сградата започва през първата половина на 14 в. и завършва през началото на 15 в.

Кулата на кметството в Кьолн символизира лидерството на гилдиите след победата им над благородниците през 1396 г. Това е историческа година за града, защото тогава се приема харта за нова конституция.

Гилдиите събират пари и през периода 1407-1414 г. успяват да построят внушителната кула в готически стил, която се вижда почти от всяко кътче на историческият център на града. Тя достига 61 м. и се превръща в първата висока сграда на Кьолн. Часовниковата й кула разполага с монументална статуя, която изплезва език при отмерване на кръглите часове.

Кьолн Кметство

Кметството в Кьолн е една от многото исторически сгради в града, които са засегнати от масовите бомбардировки през 1945 г. по време на Втората Световна война. Постройката обаче веднага е възстановена, а през 2011 г. отново е реставрирана поради големия интерес към прелестната й фасада.

През 16 в. е построен дворът на лъвовете, а през 1660-1661 г. е достроена т.нар. испанска сграда, която местните наричат Новата постройка или Новото кметство.

Залата на някогашната Ханза е разположена в западната част на кметството, а кулата и двора на лъвовете гледа на север. Южно се намира административното крило, а на изток са разположени канцелариите. В центъра на постройката е заемащата 900 кв. м. Пиацета.

Освен всичко казано дотук със своята над 900-годишна история кметството в Кьолн е най-старото кметство в Германия. Неговата величествена сграда е сред най-посещаваните забележителности в града, така че ако сте решили да се насочите към Кьолн не пропускайте да посетите тази историческа сграда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати