Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Картинна галерия в Берлин

Картинна галерия в Берлин

Картинна галерия в Берлин

Картинната галерия в Берлин (Berliner Gemäldegalerie) е една от най-богатите галерии в Европа. В нея са окачени платна на световноизвестни имена от сферата на художественото изкуство като Рембранд, Рафаел, Тициан, Дюрер и Вермеер. Тя се намира в нова великолепна постройка, отворила врати през 1997 г. и се е превърнала в едно от любимите места на творци и художници и всякакви други артисти. В нея се провеждат множество културни мероприятия, които са посещавани от множество туристи.

Картинната галерия в Берлин се намира в сградата на Културния форум, разположен в района на Тиргартен. Тя е известна и като Новата картинна галерия. Идеята за построяването на сградата й изниква още през 1986 г., когато се е предполагало, че в нея ще са експонират само картините от музея "Далем" в Западен Берлин. След събитията, свързани с падането на Берлинската стена и обединяването на "Далем" с музея "Боде" в Източен Берлин, става ясно, че предвидената за тази цел сграда няма да е достатъчна, за да може да побере толкова много картини. Това историческо обединение става причина за разработването на нов проект за създаване на Дом на богатата колекция на Обединена Германия.

Днес Новата картинна галерия на Берлин се помещава в сграда, направена от архитектите Хилмер, Затлер и Албрехт, които са следвали идеите на Пол Пери. Сградата доста напомня на смесица между италиански ренесанс и пруска класика. Състои се от 18 зали и 41 кабинета, като при обичайни условия експонатите са осветявани само от естествената светлина, идваща от сферичните отвори на тавана. Изложбената площ заема 7000 кв. м., а ако искате да разгледате всички произведения на изкуството ще трябва да преминете около 2 км. Сградата е подходяща и за хора с двигателни проблеми, както и за хора в инвалидни колички.

Новата картинна галерия в Берлин е собственост на Държавния Берлински музей и предлага експонати на художници, творили през периода 13- 18 в. Колекцията й е единствена по рода си представя някои от най-известните европейски майстори на четката. Картинната галерия е част от над 150-те музея и галерии в Берлин, който след Обединението на Германия се опитва да се превърне в Европейската столица на изкуствата и днес е сред най-значимите културни центрове.

Картинна галерия, Берлин

Новата картинна галерия на Берлин е разполага с около 3 500 произведения на изкуството, които са разделени по държави и историческо време на десет секции. В сградата се предоставя подробна информация на кой етаж се намира всяка една секции. Германското и италианското изкуство са разделени на два периода.

Първият е между 13 и 16 в., а вторият от 17-18 в. Представителите на Холандия са разделение на две секции, едната съдържа картини от 14- 16 в., а другата от 17. Има зала на фламандски художници от 17 в., на френски от 15 до 18 в. и на английското изкуство от 18 в.

Можете да посетите Новата картинна галерия в Берлин по всяко време на годината. Отворена е всеки ден от 10 до 18 ч. без понеделниците. Можете да стигнете до нея с метрото или с трамвай и да слезете на спирка Потсдамер Плац.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати