Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Кьолнска филхармония - Музей Лудвиг

Кьолнска филхармония - Музей Лудвиг

Филхармоничен оркестър на Кьолн/ Музей Лудвиг

Ако се намирате в прелестния германски град Кьолн и искате да послушате класическа музика, да разгледате шедьоври на модерното изкуство или просто искате да направите нещо различно, непременно посетете сградата, в която се помещава Филхармоничния оркестър и музей Лудвиг (Ludwig Museum /Philharmonic Orchestra), намираща се в близост до Кьолнската катедрала.

Залата на Филхармоничния оркестър, която побира над 2000 зрители е известна като Филхармоничната зала. Създадена е през 1986 г. и има вид на огромен амфитеатър. Тя е дом на оркестър Гюрцених, който е един от най-известните оркестри не само на Кьолн, но и на цялата страна.

Филхармоничен оркестър на Кьолн/ Музей Лудвиг

Самата сграда е построена през 80-те години на миналия век, като първият изнесен концерт е през 1986 г. Оркестърът е изпълнил осмата симфония на Малер, известна като "На хилядата изпълнители". Участие вземат 200 души от оркестъра и 350 от хора и моментално предизвикват еуфорията на зрителите.

Въпреки че Залата на Кьолнската филхармония не може да се сравнява в исторически план със зали като виенската с история от над 200-години и с амстердамската с история от над 120 години, тя е една от най-забележителните в Европа.

Повечето хора предполагат, че в Кьолнската филхармония се изпълнява само класическа музика. Това съвсем не е вярно. Като нова и модерна зала в нея можете да чуете както класика, така и джаз и по-съвременни ритми. Няма специални правила и етикет за облеклото за разлика от повечето европейски филхармонии.

Всеки четвъртък в 12.30 Кьолнската филхармония отваря врати и предлага на своите посетители напълно безплатен кратък концерт, продължаващ около 40 мин. Обикновено се изпълняват популярни симфонии и е добре да дойдете доста по-рано защото интересът към оркестъра е голям.

Често в Кьолнската филхармония се изпълняват по три концерта на ден, като за цялата година те са около 420. Поради големия интерес рядко остават свободни места и често се случва за един сезон през залата да да минат около

650 000 души.

Кьолнската филхармония споделя сградата, проектирана от Петер Бусман и Годфрид Хаберер, с музей Лудвиг. Той е сред най-посещаваните музеи в града, защото съдържа в себе си една от най-големите колекции на световнопризнатият найстор на четката Пабло Пикасо. В музея можете да разгледате всякакви експонати на модерното изкуство, сюрреализма и абстракцията.

Историята на музея започва след като Петер Лудвиг, заможен бизнесмен, притежаващ няколко фабрики за шоколад, дарява на Кьолн своята богата колекция от произведения на модерното изкуство. Тя съдържа 350 картини, които са оценени на 45 милиона долара. В замяна магнатът иска от града да бъде построена сграда, която да носи неговото име. Това днес е постройката, приютяваща и Кьолнската филхармония.

Два пъти в годината Кьолнската филхармония и музей Лудвиг запретват ръкави и изнасят съвместно грандиозни проекти, като се съчетава концерт и изложба, смислово обвързани. Ако искате да посетите Кьолнската филхармония и музей Лудвиг е най-добре да прегледате предварително културният афиш на града и да планирате предварително посещаването на Кьолн, за да можете да участвате в това уникално събитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати