Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църква Св. Гереон в Кьолн

Църква Св. Гереон в Кьолн

Църква Св. Гереон в Кьолн

Църквата, посветена на Св. Гереон (St. Gereon's Basilica), е сред най-красивите църкви в Кьолн. Тя е една от 12-те романски храмове, които са гордост на града и са сред основните му забележителности. Освен с внушителния си екстериор тя впечатлява и с многобройните средновековни стенописи и мозайки и се предполага, че е построена на мястото, на което е бил обезглавен Св. Гереон, умрял в името на християнската вяра.

На мястото, на което днес се намира великолепната църква е имало малък храм, построен през 380 г. на мястото, на което е умрял Св. Гереон, покровител на града. Тогава той се е намирал извън Кьолн, но след разрастването му се е озовал на сегашното си място, в центъра на града. Формата на храма е била овална и това може отчасти да бъде видяно и днес. Според историците архитектурата му е напомняла на храма, посветен на Минерва в Рим.

Св. Гереон е сред най-популярните католически светци. Той е бил римски генерал, който е убит заедно с 318 легионери заради християнската им вяра. След смъртта му е канонизиран за светец.

По-голяма част от църквата датира от римския период. Основният й строеж започва през 1067 г., а второто ниво и купола са завършени през първата половина на 13 в. Целият строеж е направен на четири етапа.

За щастие по време на Втората Световна война църквата Св. Гереон понася съвсем леки щети за разлика от най-голямата църква (след катедралата) в града "Св. Мартин", която е срината до основи. На снимки, направени през следвоенния период съвсем ясно си личи, е постройката е почти непокътната с изключение на няколко леки разрушения, които са възстановени след приключване на войната.

Над входа на главната зала, за която се смята, че датира от 13 в., е направен красив стенопис на Христос, св. Елена и Св. Гереон. Под него има надпис, отнасящ се до светците, направен през 17 в.

Особено интересен е подът в източния край на криптата, който е обсипан от римски мозайки. За да не се повредят те са оградени, но тъй като са възстановявани през вековете, можете доста добре да ги огледате.

Църквата днес впечатлява с много неща своите посетители. Като се почне с дребни елементи като необичайните дръжки на вратите, и се стигне до особено ярките стенописи на купола, съчетани със златни орнаменти, прелестните витражи и многобройните произведения на изкуството, сред които и изображението на Дева Мария от 1430 г., дело на неизвестен майстор

Според историци, архитекти и всякакви специалисти по изкуство архитектурата на църквата може да бъде сравнявана само с тази на църквата Св. София в Константинопол и на купола на катедралата във Флоренция, но даже и те са доста по-различни.

Църквата, посветена на Св. Гереон, разполага с малък парк, в който можете да видите скулптура на главата на Св. Гереон, направена през 2002 г. от Искендер йедилер. Тъй като скулптурата представя вече обезглавеният Гереон, главата е свободно поставена на тревата.

Можете да посетите тази великолепна църква по всяко време на годината, но тъй като е сред основните атракции на града, в нея се влиза след заплащане на входна такса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати