Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църква Св. Урсула в Кьолн

Църква Св. Урсула в Кьолн

Църква Св. Урсула в Кьолн

Базиликата, посветена на Св. Урсула (The Basilica church of St. Ursula), е една от 12-те римокатолически църкви в Кьолн, построени в романски стил. Разположена е на площад, носещ нейното име, недалеч от световноизвестната Кьолнска катедрала. Тя датира от началото на далечния 12 в. и е сред основните туристически атракции в Кьолн.

Не са ясни подробности около ранната й история, но се знае, че основната част на църквата, такава, каквато се вижда и днес, е започната през 1106 г. Историята й е възстановена в резултат на направените археологически разкопки в периода след завършване на Втората Световна война. Става ясно, че тя е построена върху основите на култови сгради от 4 в. Поради протеклите през 12 в. разкопки на земята с цел търсене на имане, голяма част от миналото на църквата остава неизвестно.

Под основите на сегашната църква е бил намерен древно римски гроб, в който са открити антични монети, позволяващи да се започне строителството на новия католически храм. Построява се трикорабна базилика, чиято кула е завършена през 1230 г., а през 13 в. се поставят красивите прозорци над готическият хор.

През годините и с промяната на модата в архитектурата са правени на няколко пъти промени в облика на църквата. Най-значителни са те през 17 в., когато се добавят доста барокови елементи. Част от промените са били наложителни след огромният пожар в града от 1680 г.

По време на Втората Световна война църквата, както и повечето величествени сгради в града, е разрушена. Остава да стърчи само западната кула, която да напомня за някогашното й величие. През 1949 г. се взема решение тази ценна сграда, превърнала се в един от символите на града, да бъде възстановена. Започва масова реставрация, която приключва чак през 1972 г.

Историята по строежът на църквата е свързана с историята на самата Урсула. Предполага се, че тя е дъщеря на английски крал, която живее в Кьолн. Вярвала твърдо в християнската вяра и загинала като мъченица заедно с нейните спътнички по време на преследванията, организирани от Диоклециан през 304 г. Броят на спътничките й не може да бъде доказан заради липса на достоверни източници, но се предполага, че е твърде вероятно те да са били над 10 000 души. Според легенди всички те са погребани в гробище, намиращо се под основите на църквата.

Днес в църквата Св. Урсула се намира най-старото свидетелство за живота на тази легендарна жена. Това е добре запазен каменен надпис, който съобщава за мъченичеството на много жени. Той датира от 4 -5 в. и е от неизвестен майстор.

Сред най-интересните забележителности в интериора на църквата са хорът в стил ранна готика, купола на кулата в стил барок, поредицата от картини, изобразяващи битието на Св. Урсула, каменната статуя на Дева Мария с тялото на Христос, изложена в предверието и саркофагът на Св. Урсула, датиращ от 15 в.

Църквата Св. Урсула в Кьолн е целогодишно посещавана забележителност в града, но имайте предвид, че за нея се плаща вход от 5 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати