Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църква Св. Пантелеймон в Кьолн

Църква Св. Пантелеймон в Кьолн

Църква Св. Пантелеймон в Кьолн

Кьолн е известен по цял свят освен със своята катедрала, така и с 12-те запазени църкви от римски времена. Една от тях е църквата на Свети Пантелеймон (Church of St. Pantaleon) е и една от най-старите църкви в Германия.

Известна е като-църквата венец, защото изглежда сякаш е заобиколена от венец от Кьолнската катедрала. Тя е сред най-посещаваните църкви в града, както и една от основните му туристически забележителности. Разположена е в южната му част, на ул. Нойе Щрасе.

Църквата, посветена на Св. Пантелеймон, Св. Козма и Св. Дамян е построена като бенедиктински манастир през 960 г. от архиепископ Бруно, който е играл важна роля в развитието и утвърждаването на епархията. Той е първият немски княз епископ и втората по важност личност в империята под своя брат, император Ото Първи Велики, към когото той винаги е лоялен. След смъртта си по негово желание той е погребан тук.

Първоначално бил построен не голям храм, който през 13 в. бил уголемен, за да се превърне в символ на имперската сила и величие. Църквата била построена в романски стил, с две издигащи се в небето кули, но през годините са правени няколко промени и са добавяни детайли в различни архитектурни стилове. Първоначалните барокови елементи в конструкцията й се отстраняват през 19-ти век.

В църквата е погребана императрица Теофано, която помага на Бруно за изграждането на храма. Тя има важна роля в развитието на немската култура и духовност като цяло и е сред любими исторически личности на Германия. Според някои историци тя е допринесла за преместването на мощите на Св. Пантелеймон тук, които са поставени още преди завършването на строежа на църквата.

От дълги времена църквата Свети Пантелеймон в Кьолн е една от най-почитаните християнски църкви в света, тъй като там са мощите на древния християнски светец, които превръщат храма в място за поклонничество. Пантелеймон е сред любимите християнски светци. Той е великомъченик, страдал за христовата вяра по времето на Максимиан Херкул.

Живял е през 3 и 4 в. и се учил за лекар от Ефросин. След приемането на християнството му той заменил името си Пантолеон и станал Пантелеймон, което в превод означава "всемилостив". Умира съсечен по заповед на Максимиан, защото отказва да се кланя на езическите богове.

Църква Св. Пантелеймон, Кьолн

Църквата Св Пантелеймон е известна и защото вярващите могат да отдадат почит на архиепископ Бруно, на императрица Теофано и нейният съпруг император Ото Втори. Тук се намират гробниците и на няколко други светци. През Средновековието тук са преместени мощите на Св. Албан и Св. Мавринус, а през 2006 г. тук е погребан Хосемариа Есгива, основател на движението Опус Деи и канонизиран за светец.

През 2005 г. църквата Св. Пантелеймон е посетена от Папа Бенедикт XVI, с което придобива още по-голяма популярност по света.

Можете да посетите църквата Св. Пантелеймон в Кьолн по всяко време на годината и в намиращите се в нея проспекти да разберете повече подробности за създаването й. Входът за нея обаче е платен, тъй като е част от забележителностите на града.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати