Църква Св. Сесилия в Кьолн

12.07.2013

Величествената църква Св. Сесилия в Кьолн (St. Cecilia's Church) е една от дванайсетте римски църкви, с които се гордее градът. Построена е през първата половина на 12 в. за дом на виден благородник, но по-късно се превръща в августински манастир и болница.

Днес тя е превърната в музей, посветен на религията, който съдържа изключително ценни експонати от Средновековието. Заради огромното разнообразие от произведения на изкуството, одежди, използвани по времена литургия и една от най-богатите колекции на стенописи в света, църквата Св. Сесилия е сред най-посещаваните исторически и архитектурни обекти в Кьолн.

Църква Св. Сесилия в Кьолн

Църква, посветена на Св. Сесилия, е изградена върху древноримски бани и за нея се споменава за първи път още през 888 г., когато на мястото й се е издигала величествената вила на благородник от града. Сегашният си вид тя постига главно през периода 1130- 1160 г., а ценните стенописи, които можете да видите и днес, датират от около 1300 г.

През 1475 г. храмът става манастир на августинските монахини и претърпява някои значителни промени, главно в модерни тогава готически архитектурен стил.

През 1803 г. в западната част на манастира отваря врати болница, като се дострояват допълнителни сгради заради многобройните пациенти. Така църквата св. Сесилия се превръща в болница, която разполага с параклис за вярващите.

По време на Втората Световна война масовите бомбардировки над града засягат и църквата Св. Сесилия в Кьолн. Заради своята историческа стойност обаче той бързо е възстановен в първоначалния си вид, главно благодарение на карл Банд и още през 1956 г. отваря врати музея Шютген. Кръстен е така на името на Александър Шютген, който в началото на миналия век дарява своята богата колекция на града.

Неотдавна поради разрастването на музея и неговото богатство се налага дострояването на допълнителни части към основната сграда, за да могат да бъдат изложени всички експонати. Архитектите обаче спазват стила на средновековния храм и така автентичния му вид е изцяло запазен.

Преди да влезете в музея и в самата църква е добре да се разходите около цялата постройка, за да придобиете пълна представа за фасадата й. Безспорно впечатление ще Ви направи романската абсида и изображението над северната врата, показващо Св. Сесилия, което датира от 1160 г. Според специалистите то е направено от каменни блокове, взети от древно римски храм.

В интериора на църквата може би най-голямо впечатление правят средновековните стенописи, показващи ангели, които свирят на различни инструменти. На северната страна на хора са изобразени сцени от Страстите Христови, а на южната моменти от битието на Св. Сесилия. След като сте разгледали екстериора и интериора на църквата, се отправете кум музея на религиозното изкуство.

В музея Шнютген разнообразието ще Ви порази. Тук се намират над 2000 произведения на църковното изкуство, голяма част датиращи още от древни времена и ранното Средновековие. Има статуи и различни вещи, ползвани от монаси и архиепископи, които са направени от бронз, злато, сребро и слонова кост. Около 1000 от експонатите са изработени от дърво, представящи уникални елементи на дърворезбата.

Текстилната колекция също е богата, включвайки в себе си около 250 богослужебни одежди, датиращи от късната античност до днес. Най-богата е колекцията от стъклописи, която заради обема си не може да бъде представена цялата и всъщност това, което ще видите са едва 20% от всички експонати.

Можете да посетите църквата Св. Сесилия в Кьолн по всяко време на годината, но имайте предвид, че музеят не работи в понеделник.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати