Мерлионът в Сингапур

27.05.2013
Мерлион

Мерлион, символът на Сингапур, е митично същество с тяло на риба и глава на лъв. Думата произхожда от думите Mer, означаващо "море" и Lion от английски, в превод "лъв"- животното, известно със своята сила и смелост.

Идеята е това митично създание да покаже тясната връзка на Сингапур с морето. В самото име на града също се крие символизация, защото Сингх на езика на местните е "лъв", а Пура, означава "град", т. е. "Градът на лъвовете". Това име произхожда от легенда, според която принц Санг Нил Утама се среща в джунглата с лъв и в момента, в който посяга за оръжието си среща погледа на величественото животно.

Не е ясно как точно се е постигнал момент на съгласие и разбиране между царят на животните и принца, но и двамата продължават по пътя си без да си причинят болка или смърт. Така че името на града-държава е тясно обвързан с името на неговия символ - Мерлионът.

Идеята за Мерлиона в Сингапур е обсъдена от туристическото бюро по туризъм на града и през 1964 г. Фрейзър Брунер поставя това митично същество върху герба на Сингапур.

Поръчана е и статуя, която е поставена на известната река Сингапур, линията на живота в града. Мястото е старателно избрано, тъй като Сингапур възниква именно около устието на тази река от шепа малайски рибари.

Мерлион в Сингапур

Около нея с течение на времето са се издигнали огромни небостъргачи, сградата на парламента, музея на азиатската цивилизация и много други важни за Сингапур представителни сгради. Днес този многонационален град-държава се е превърнал в най-важния транспортен възел в Югоизточна Азия и бележи голям разцвет.

Статуята на Мерлиона, превърнала се в талисман на сингапурците, е направена от бетон и достига височина от 8, 6. метра и тежи около 70 т. Неин автор е Лим Нанг Сенг, известен местен скулптор.

Митичното животно е с глава на лъв и тяло на риба, поставено върху вълните. Това не е просто статуя, а уникален фонтан, защото от паста на лъва извира вода. Днес тя е сред забележителностите на града, които непременно трябва да бъдат видени.

През зимата на 2009 г., статуята на Мерлиона е ударена от мълния и унищожена, ката че това, което се вижда днес, е по-новият, възстановен от предходната статуя Мерлион.

Мерлионът се счита за символ на смелостта, упоритостта и силата на местните жители. Сингапур е известен като страната, която не притежава никакви суровини, но въпреки това е сред най-развиващите се азиатски държави.

Първоначално статуята е поставена в близост до моста на Еспланадата, но по-късно е преместена на 120 метра и днес е част от парк Марлион. Много бързо тя започва да привлича множество туристи и се нарежда сред най-известните забележителности на най-големите градове по света.

Към днешна дата Мерлионът в Сингапур привлича над един милион посетители годишно, които идват тук, за да увековечат с фотоапаратите и камерите си тази гигантска статуя, символ на града.

Можете да посетите Сингапур и неговия символ по всяко време на годината, но имайте предвид, че от октомври до януари дъждовете тук са често срещано явление.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати