Великолепните оранжерии на Сингапур

02.10.2013
Великолепните оранжерии на Сингапур

Една от най-новите и съвременни атракции на Сингапур са величествените градини. Проектът, който през 2012 г. спечели престижната награда на Фестивала по световно изкуство, е дело на фирмите Wilkinson Eyre, Grant Associates, Atelier One и Atelier Ten. Идеята е градът да заприлича на една огромна градина и със сигурност може да се каже, че това е един от най-успешните проекти в нашето съвремие.

Освен нестандартната архитектура и дизайн на огромния проект, впечатление прави и голямото разнообразие от растителни видове. Въпреки че в Сингапур няма зима, тук са намерили място растения от различни климатични области и от държави по целия свят.

Грандиозният проект носи името Марина Бей (Градините на залива). На площ от 101 хектара са разположени огромни оранжерии и градини, които са дизайнерски оформени с многобройни мостове и надземни преходи. Основна атракция в този пъстроцветен рай са огромните биокуполи, известни като Тропическа гора и Цветен купол и нестандартните високи съоръжения, приличащи на гигантски дървета.

Изчислено е, че по размер огромните куполи се равняват на четири стандартни футболни игрища, което е забележително постижение на инженерната мисъл. Под куполите се отглеждат около 220 000 растения, събрани от всички краища на планетата. Те са единственото място от великолепните оранжерии, за което посетителите трябва да заплатят символична входна такса.

Марина бей Сингапур

В градините се издигат 18 съоръжения във формата на дървета, които достигат височина от 25 до 50 м. Те са известни като супер-дървета и част от тях служат за преработването на слънчевите лъчи в енергия, а друга част служат за събирането и използването на дъждовната вода за напояване.

На върха на всяко дърво във Великолепните оранжерии на Сингапур има голямо разнообразие от тропически цветя и обширни папратови градини, които се вият по стоманената им рамка. Дърветата се състоят от стоманен ствол с панели, а самите конструкции успяват да поберат в себе си почти 163 000 растения от над 200 вида.

Най-високите от супер-дървета са свързани помежду си с различни преходи и мостове, които позволяват на посетителите на оранжерията да се насладят на невероятната гледка, която се открива от тях. Имайте предвид, че височината им е доста голяма и ако имате страх от височини, се ограничете с разглеждането на градините само в долната им част.

Великолепните оранжерии в Сингапур

11 от супер-дърветата са оборудвани със специални съоръжения, които превръщат слънчевата енергия в електрическа. Целта е по този начин да се осигури нощното осветление в оранжерията.

Важна роля в конструкцията на супер-дърветата играят навесите. Те регулират температурата, разпръсквайки горещината и така тези, които се намират под спасителните шапки на навесите не усещат типичните за топлите месеци температури.

Можете да посетите великолепните оранжерии на Сингапур по всяк време на годината. Поради големия интерес те са отворени за посетители всеки ден от 5. 00 сутринта до 2. 00 през нощта.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати