Еспланадата в Сингапур

31.07.2013
Еспланадата Сингапур

Известната сингапурска зала Еспланадата (Esplanade), позната и като "Театрите на залива", се намира на самия бряг на морето, в центъра на Сингапур. Тази огромна сграда приютява в себе си 2000-местен театър, два студийни театъра, побиращи по 250 души, два открити амфитеатъра, първата библиотека за сценично изкуство и няколко галерии. Всичко това я превръща в една от основните и най-посещавани забележителности в Сингапур.

Фасадата на Еспланадата е наистина величествена. Виждат се двата й елипсовидни купола, които са изградени от стъкло. Те са нейният отличителен белег и могат да бъдат видени още докато кацате в Сингапур със самолет.

На главния вход на Еспланадата е поставен надпис, който обяснява с каква цел е построен сградата: "да забавлява, да събужда интереса на хoрата към изкуствoтo, да oбразова и да вдъхновява".

Еспланадата е направена от две проектантски фирми, които действат заедно относно вземането на важни решения. Това са сингапурската фирма DP Architects (DPA) и английската Michael Wilford & Partners (MWP), която през 1995 г. обаче се отказва от завършването на постройката. Изграждането на Еспланадата струва 600 милиона долара, осигурени от лотарията и от данъците, с които Сингапур налага конните надбягвания.

Най-впечатляваща е концертната зала на Еспланадата. Стените й са покрити със специални звукоотразители, които са подредени като гъста гора. Тя се допълва от 4889 тръби на органа, който се намира в дъното на сцената. Това съчетание на съвременното инженерно хрумване с модерните акустични технологии е превърнало интериора в истинско чудо на човешката мисъл.

Залата разполага с 1800 места, като двеста от тях са скрити и се използват само ако има голям наплив от зрители.

Откриването на Еспланадата е осъществено 12 октомври 2002 г. по време на триседмичен фестивал. представени са "Марко Поло и синята принцеса", класическия ням филм "Фауст" в акомпанимент на орган, версия на филма "Червените фенери", който е изпълнен от Китайския национален балет, както и множество изпълнения на чуждестранни музиканти.

Еспланадата в Сингапур

На тържественото откриване на Еспланадата вземат участие 1200 творци от 22 страни. Провеждат се най-разнообразни спектакли както във външните, така и във вътрешните й части. Присъстват не само музиканти и артисти, но и множество акробати и кукловоди, които се грижат за доброто настроение на всички.

Прави се грандиозно илуминационно шоу, което предшества всички изпълнени, а от Квебек идват специално изработени кукли, които изпълняват своите алпинистки умения на сградите на намиращите се в близост небостъргачи.

Освен с многобройните си зали Еспланадата може да се похвали и с голям търговски център, в който вечно цари оживление. Много семейства прекарват тук целия си ден, съчетавайки полезното с приятното.

Можете да посетите Еспланадата по всяко време на годината. Тя се намира на популярната за разходки улица Еспланада, откъдето идва и името й. Информация за провежданите в момента събития можете да получите на официалния сайт на този дом на културата.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати