Църква Св. Куниберт в Кьолн

31.07.2013
Църква Св. Куниберт в Кьолн

Църквата Св. Куниберт (St. Kunibert) в Кьолн е най-ранният от 12-те исторически храма, останали от римско време в града. Тя е посветена на десетия епископ на Кьолн, Св. Куниберт, който е погребан тук и пред чиито мощи хората и днес идват да се преклонят. Той е умрял от мъченическа смърт заради вярата си и по-късно е канонизиран за светец.

Църквата Св. Куниберт се намира на крайбрежната алея на река Рейн, на 700 метра от Кьолнската катедрала. Тя е най-значимата сграда от тези, които определят силуета на града на север от катедралата и е сред основните забележителности на Кьолн. Представлява трикорабна базилика с трансепт и има една западна и две източни кули.

На мястото, на което се намира сегашна църква, е имало по-малка, която е изградена благодарение на Куниберт. Той е основал и манастир тук, а църквата посветил на Св. климент. По-късно, през първата половина на 13 в., започва изграждането на новата постройка, като за основа служи гробницата на Св. Куниберт.

През 1226 г. е завършено строителството на хора и една година преди започването на строежа на Кьолнската катедрала, църквата е осветена от архиепископ Конрад фон Гощаденом и е посветена на Св. Куниберт. През втората половина на 14 в. избухва пожар и западната кула е съборена, но по-късно е възстановена в готически стил.

Втората Световна война, която нанася множество поражения в града, не пощадява и Църквата Св. Куниберт. Тя е срината почти до основи, но заради историческото й значение, ремонтните дейности по възстановяването й започват веднага след края на войната. Още след реставрирането на южната й страна в нея започват отново да се провеждат богослужения и тя отваря врати за посетители.

Главният кораб и хорът на църквата са възстановени през 1955 г. под вещото ръководство на германския архитект Карл Банд. Цялостният си завършен вид църквата придобива едва през 1985 г. 13 години след това тогавашния папа Йоан Павел Втори удостоява църквата със званието Минор.

Св. Куниберт в Кьолн

Историята на Църквата Св. Куниберт е тясно свързана с десетият епископ на Кьолн. Св. Куниберт е сред най-уважаваните исторически личности в града, тъй като е допринесъл много за развитието на Кьолн. Счита се, че е изиграл важна роля за скрепяването на връзката с Меровингите, което обуславя постепенния растеж на града. Днес Св. Куниберт е обявен за покровител и патрон на Кьолн.

В църквата се намира съд със светена вода, за която от векове се смята, че има чудотворно действие. Вярва се, че ако бременна жена се изкъпе в нея, потомството й със сигурност ще се роди здраво. Поради тази причина често родители отговарят на любопитните въпроси на чедата си откъде идват децата, с отговор, че са от Св. Куниберт.

Можете да посетите този католически храм по всяко време на годината, но имайте предвид, че тъй като е една от главните забележителности в града, достъпът до него е платен.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати