Очърд Роуд

18.12.2013
Очърд Роуд

Очърд Роуд (Orchard Road) е най-известната улица в Сингапур, която отдавна се е превърнала в негова забележителност. Тя е с дължина от над 2 км. и е разположена в центъра на града. На нея са фокусирани безброй авангардни търговски центрове, първокласни ресторанти, луксозни бутици, развлекателни центрове и модерни нощни клубове. Елегантните витрини на шикозните търговски центрове на Очърд Роуд привличат всяка година все повече туристи, дошли да се отдадат на шопинг. Известна е и констатацията на министър-председателя на Сингапур, че любимото хоби на местното население без съмнение е пазаруването, а тази търговска улица е райско място за тази цел.

В началото на 19 в. на мястото, на което се намира днес Очърд Роуд, е имало само обширни насаждения от индийско орехче и памук. С бурното развитие на островната държава обаче се налага и нейното модернизиране. През 1836 г. тук вече има улица, която веднага придобива търговско значение. Причина за това е местоположението й в центъра на съвременния град. Първоначално тук започват да се изнасят сергии за плодове и зеленчуци, поради което улицата приема името Очърд Роуд, което в превод означава ул. "Овощна".

Първият голям магазин е построен около 100 години след основаването на улицата. Той е на предприемач от китайски произход на име Тан Шонг Кенг и дори и днес е сред водещите търговски обекти на Очърд Роуд. С течение на времето пред този търговски център започват да се вият дълги опашки и редица предприемачи започват също да отварят магазини в близост до Тан Шонг Кенг. Раждат се множество модни бутици и всякакви пазарски центрове, благодарение на които Очърд Роуд се превръща в главната търговска улица в Югоизточна Азия.

Сред многобройните молове, които със своите витрини могат погрешно да бъдат взети за съвременни арт центрове, можете да срещнете световноизвестни имена на марки като Louis Vuitton, Giorgio Armani, Prada, Jimmy Choo, CK Calvin Klein, и много други. Особено оживена става Очърд Роуд през периода от края на май до края на юли, защото тогава е времето на големите разпродажби. Тогава тук идват тълпи от туристи от цял свят, за да се отдадат на страстта си по пазаруването. По това време можете да се снабдите с маркови продукти на страхотни цени, а благодарение на подредбата на самите стоки Очърд Роуд често е наричана Азиатското Милано.

Повечето магазина на Очърд Роуд са с работно време от 10 до 22 ч., но има и множество супермаркети, които работят денонощно. Освен многобройни търговски центрове, тук са намерили мястото си и безброй небостъргачи, луксозни хотели и престижни офиси на международни компании. Това превръща недвижимите имоти на Очърд Роуд в едни от най-скъпите не само в Сингапур, но и в цяла Азия.

Сред най-известните търговски центрове е Paragon Shopping Centre, в който се помещават стоките на бутикови марки като Versace, Salvatore Ferragamo, Jean Paul Gaultier и Valentino, както и няколко ресторанта. Молът City Suntec Mall пък е най-големият търговски център в Сингапур с обща площ от над 83 хиляди кв. м. На Очърд Роуд се намира и най-големият търговски център за електроника и домакински уреди в Сингапур, който носи името Sim Lim Square.

Можете да посетите тази търговска улица по всяко време на годината, но не забравяйте, че най-подходящото време за това е когато започнат големите разпродажби през лятото.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати