Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Султан джамия в Сингапур

Султан джамия в Сингапур

Султанска Джамия Сингапур

Островната държава Сингапур е известна със своето многообразие на населяващите я народи. Не е учудващ факта, че на нея са намерили място повече от 80 джамии, всяка една от тях истински шедьовър на архитектурата.

Оценявана от ценителите като най-красива е Султан джамия (Sultan Mosque), която е истинският център на мюсюлманската общност.

С нарастването на населението на Сингапур нараства и броят на мюсюлманите. Оформя се се район, известен като Кампонг Глам, в който започват да живеят хора предимно от това вероизповедание. По времето на Султан Хюсеин се усеща нуждата за построяване на джамия.

Хюсеин вече бил построил в този район дворецът си и затова мястото било особено удачно, тъй като новият храм ще символизира неговата мощ. Така през 1826 г. се изгражда джамия, като част от проекта е финансиран от Източно-индийската компания.

Джамия, Сингапур

С течение на времето тя започва да побира все повече и повече вярващи докато накрая се оказва прекалено малка за тази цел. Правителството решава на връх 100-годишнината й да бъде построена нова, по-голяма джамия. Така се стига до създаването на втората джамия, посветена на султана, която се превръща в истински шедьовър на архитектурата.

Султан джамия е построена през 1928 г. от ирландския архитект Денис Сонтри, който е работил за архитектурна фирма Swan и McLaren. Финансирането на този мащабен проект е направено чрез дарения на мюсюлманската общност в Сингапур.

Сред по-интересните предмети, които можете да видите във вътрешността на мюсюлманския храм е килимът, който е дарение от принц от Саудитска Арабия. Неговата емблема все още ясно си личи.

Днес Султан джамия се е превърнала в една от основните забележителности в Сингапур. Намира се на ъгъла на ул. Мускатстрийт и Норт Бридж Роуд. Тя е във вида, в който е била първоначално построена.

Частични промени са направени само в основната й зала през 60-те години на миналия век, както и през 1993 г. През 1975 г. тя е обявена за национален паметник.

В Султан джамия, както и във всички останали джамии, не се позволява носенето на шорти, мини поли, ниски деколтета или други разкриващи дрехи. Въпреки това заради наплива на туристи в Сингапур в мюсюлманския храм се предлагат безплатно наметала, които могат да прикрият по-разголените

Така всички гости на Султан джамия се чувстват удобно и могат обезпокоявано да разгледат вътрешността на храма. Пелерините се намират вдясно и можете лесно да си вземете по една докато се изкачвате нагоре по стълбите.

Можете да посетите Султан джамия по всяко време на годината, но ако искате да я разгледате в разгара на туристическия сезон сигурно ще Ви се наложи да се редите на опашка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати