Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедрала в Пиенца

Катедрала в Пиенца

Катдрала в Пиенца

Катедралата в Пиенца е смятана за най-красивата сграда в града. Намира се на прочутия площад, посветен на папа Пий Втори, основател на града.

Историята на катедралата е свързана със създаването на самия Пиенца. Някога това е било малко село, което се превръща в красив град благодарение на Пий Втори. Той е родом от тук и решава да превърне селото в представителен италиански град.

За тази цел наема архитекта Роселиньо, който да построи дворец, катедрала и градска зала. Така през 1459 г. започва строежа на католическия храм, който е посветен на Санта Мария Асунта.

Катедралата в Пиенца е построена на мястото на по-стара енорийска църква, но заема различно положение от нея, тъй като трябвало да бъде поместена на централното място на площада.

Катедралата в Пиенца е вдъхновена от франсисканските готически църкви и от немските класически храмове, които папа Пий Втори бил виждал по време на командировките си. Вътрешността на катедралата е украсена с рисунки, изпълнени по поръчка на папа Пий II от най-известните художници от периода.

Пиенца Катедрала

В момента католическият храм има нужда от реставрация, тъй като източната му фасада започва да се руши. Има няколко пукнатини по стените и по пода на нефа, но това в никакъв случай не може да скрие идеалните класически пропорции на тази ренесансова църква.

Особено впечатляващо в нея е осветлението, идващо от красивите прозорци. Папа Пий Втори дава нареждане на Роселиньо да построи "domus vitrea", което в превод означава "стъклен дом". Целта е по този начин да се символизира духа на интелектуалното просвещение на ерата на хуманизма.

Сградата е направена от бял камък от шуплест варовик и отдалеч изпъква със своята красота. Има триделна фасада, която е допълнена от украсени колони. Отвътре също е разделена на три странични крила.

Катедралата в Пиенца има богато украсен интериор, което превръща катедралата във вид виртуален музей, в който можете да видите красиви произведения на средновековното изкуство. Сред тях изпъкват картините на Роселиньо, Вечиета, Матео ди Джовани и Джовани ди Паоло. Възхищение буди и красиво изработения герб на семейство Пиколомини.

Интересен момент в историята по построяването на катедралата в Пиенца е, че по време на изграждането й папа Пий Втори хваща Роселиньо да краде от парите му. Въображението й майсторските ръце на архитекта, който вече бил напреднал със строежа на католическият храм, обаче толкова впечатлили папа Пий Втори, че той веднага му простил и го оставил да довърши проекта си.

Днес сградата е считана за една от най-значимите постройки на ренесансовата епоха заради определени архитектурни елементи, като двойния наклон на покрива й и естествената светлина, която идва от кръглите ниши. Изградена изцяло в ренесансов стил, сградата е вдъхновена от Алберти, който е считан от мнозина историци за истинския основател на катедралата.

Можете да посетите катедралата на Пиенца по всяко време на годината. Разходете се пеша из прекрасния град, за да стигнете до грандиозния площад, на който освен катедралата можете да видите и двореца. Тук е пешеходна зона, така че даже и да не обичате разходките, ще се наложи да оставите колата си на някой паркинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати