Форт Канянг

Форт Канянг

Една от основните забележителности на Сингапур е Форт Пазир Канянг (Fort Pasir Panjang), разположен в Лабрадорския парк. Намира се в южната част на острова и е построен от британците през 19 в. По време на войната с Япония, той се превръща в едно от най-укрепените места в света.

Първоначално фортът е изграден, за да пази островната държава от пиратски нападения, но придобива най-голямо значение по време на Втората Световна война. Въпреки че голяма част от форта е била разрушена, правителството намира сили и средства да го възстанови и днес той е обявен за един от 11-те паметника от Втората Световна война, останали да красят Сингапур. Още през 1995 г. той е включен в списъка на Националния съвет за културно и природно наследство и неговата реставрация вече не стои под въпрос.

Сред атракциите на форта са скалите, имащи невероятно причудлива форма. Те са наричани от малайците Плаващите скали, но след появата на британските моряци името им е сменено на Жената на Лот. С това се визира пасаж от Библията, който гласи, че жената на племенника на Авраам е превърната в статуя от сол, след като се обърнала да погледне разрушеният град на греховете, Содом.

Тъй като Сингапур е основан от британците, веднага след направените от тях проучвания става ясно, че именно тук е подходящото място за изграждане на пристанище, тъй като водата е по-дълбока. За целите на новото пристанище, две от скалите, намиращи се тук, са взривени през 1948 г. от Джон Томпсън.

Впечатление на посетителите прави масивното червено съоръжение, което е монтирано през 1930 г. То достига височина от около 7 метра и е предназначено за отправна точка при навигацията на корабите. Това съоръжение е било почти напълно унищожено. Благодарение на протестите на местните жители, островната държава полага усилия и през 2005 г. е напълно възстановено.

Самото пристанище Кепъл, построено през 1886 г., е кръстено на британския адмирал със Хенри Кепъл, който успява провежда на мястото своите проучвания и успява да намали заплахата от пиратски нашествия.

Фортът разполага с няколко тунела, най-вече изградени през 1886 г., които са били използвани за складове за боеприпаси. Част от тях са използвани като скривалища от британските войници, а за един от тунелите се предполага, че има връзка под водата с крепостта Сентоса. Официални данни обаче не са изнесени. Днес тунелите са отворени за посетители и всеки, който желае, може да ги посети.

Тъй като по време на Втората световна война британците унищожават част от форта, той е затворен окончателно и чак след намесата на правителството през последните десетилетия отваря врати за посетители и е превърнат в природен резерват.

Можете да посетите Форт Пазир Канянг по всяко време на годината, но избягвайте дъждовните сезони. Тъй като той се намира в парк е добре за всеки случай да си вземете чадър, за да можете необезпокоявано да разгледате тази важна историческа сграда на Сингапур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати