Замък Мускау

Замък Мускау

На границата на Германия и Полша е разположен изключително красив парк, в който се намира дворецът, построен от принц Мускау (Muskau Castle), поради което целият комплекс е кръстен парк Мускау. Той се смята за един от най-добрите примери за европейска ландшафтна архитектура, изградена по английски образец.

Някога целият парк е спадал към територията на Германия, но след 1945 г., след приключване на Втората Световна война, почти две трети от територията на парка остават в рамките на полския град Лекница, намиращ се на изток от границата с Германия.

Паркът и неговият прекрасен замък привличат всяка година все повече и повече туристи, които са чули за съществуването на това архитектурно бижу, което е запазено благодарение на съвместната работа и на двете държави, на чиито територии се е разпростряло.

Паркът на принц фон Пюклер Мускау заема площ от 559.9 хектара и е известен и като Мускауер Парк, а в полската част като Парк Мужаковски. Той е дело на принц Херман фон Пюклер Мускау, който през 1811 г. решава да построи замък, който да е разположен сред приказен парк. Принцът се жени за Лусия, дъщеря на канцлер Харденберг. Тя му помага в неговото начинание, дори и след като двамата след години се развеждат.

Вече наумил си да изгради приказен парк, в който централно място да заема замъка, който да се превърне в негов дом, принц Херман фон Пюклер Мускау решава да замине в Англия, където старателно да изучи най-новите тенденции в английската ландшафтна архитектура. Завръщайки се той вече бил придобил необходимите познания и през 1815 г. започва да осъществява своя план. С новото начинание му помага Хайнрих Якоб Рейдър.

Дворцовият комплекс се състои от няколко сгради, включващи Новия замък, Стария замък, сградата, която днес се използва за лечебни бани с кал, конюшнята и оранжерията.

Новият замък е постройка, изградена от три крила в нов ренесансов стил. Западното крило, което се явява и централно, е на четири етажа, които завършват с кръгла кула. Тази страна на двореца изглежда най-внушителна.

Замъкa Мускау

Замъкът се отличава с богата декорация, поставена на балконите, фасадата и вратите. Интериорът му също е богато украсен с огромни полилеи, множество картини и други произведения на изкуството. Впечатление правят статуите, дело на Максимилиан Франц Щрасер и на Херман Венцел.

Днес в Новия замък се провеждат различни изложби, а в северното крило е разположен Център за образование и обучение на млади родители.

Старият замък Мускау е изграден в стил барок и има правоъгълен дизайн. През 1974 г. той претърпява основен ремонт и днес можете наистина да придобиете представа как е изглеждал някога. В него се помещава туристическият информационен център, музей и малка концертна зала.

Сградата, в която днес се провеждат балнеолечебни процедури с кал, е имала най-различно предназначение през вековете. Първоначално е служела за лятна резиденция, по-късно става театър, а по времето на принц Фредерик от Холандия е използвана като къща за гости.

Сегашният си вид получава по времето на град Херман Арним Мускау, който й прави основен ремонт, тъй като иска да я подари на майка си. През периода 1946- 01949 г. тук се създава болница, която по-късно се превръща в СПА-център, в който се предлагат кални бани.

Величествените конюшни изглеждат сами по себе си като дворцов комплекс. В тях има паркинг за треньорите, жилищна площ за служителите на държавната администрация и помещение, в което се съхранява градинската техника. Постройката е едноетажна и е решена в готически и нов ренесансов архитектурен стил.

Оранжерията на замък Мускау е била построена и събаряна на няколко пъти, тъй като все се оказвало, че не е изградена на подходящото за тази цел място. Днес освен, че продължава да служи като оранжерия, част от нея изпълнява ролята на младежки хостел.

Можете да посетите замък Мускау и паркът на принц Херман фон Пюклер Мускау по всяко време на годината и да се убедите с очите си защо още през 2004 г. те са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати