Шато Монфорт

Шато Монфорт

Във Франция има един район, който неслучайно е описан от писателя Хенри Милър като "страна на вълшебствата". На този хълмист терен ще видите тучно зелени пасища, бистри реки и поточета, невероятни пейзажи и множество замъци, средновековни църкви и останки от римски времена.

Става въпрос за Дордон, който се намира в живописния регион на Аквитания. Сред многобройните забележителности, които можете да посетите, особен интерес представлява един замък, който е известен като шато Монфорт (Chateau de Montfort).

Замък Монфорт датира от 12 в., но през годините е претърпял различни реконструкции. Почти напълно е бил разрушаван и отново изграждан поне 4 пъти. Построен е върху скалист терен, от който се разкрива прекрасна гледка към селцето Монфорт и преминаващата през него река Дордон.

Историята на шато Монфорт е изключително бурна и интересна. Той има тясна връзка с катарството, както и повечето постройки в тази част на Франция. Това е религиозно движение, възникнало през 10 в., което е разпространено в цяла Запшадна Европа, но центърът му е в Лангедок, Франция.

Катарите, често наричани и албигойци, са обявени от римокатолическата църква за еретици, защото според техните виждания всичко материално, включително и човека, е творение на дявола.

Според философите това движение произхожда от богомилството, което също смята, че всичко материално трябва да бъде отхвърлено. Именно в тази част на Франция катарството е било изключително популярно.

Замък Монфорт

В шато Монфорт е живял известния водач на катарите, Бернар де Казнак, който публично е казал, че би нарязал на парченца всички католици, живеещи в района. Няма как това изказване да не се е съхранило в спомените на местните жители, тъй като то съвсем не отговаря на иначе миролюбивия характер на катарите.

Симон де Монфорт атакува замъка на Казнак, заради агресивното му поведение и унищожава шатото до основи. За историците остава странен факта защо замъка носи името Монфорт, а не Казнак, на името на собственика си.

Според легенда, носеща се из околността, в замъка още витае призракът на дъщерята на Бернар де Казнак, която е била изгорена на клада. Вероятно с това се цели спечелването на популярност на замъка като туристическа дестинация, но поради своето величие и красивата природа, в която се намира той, такава реклама не е необходима.

Можете да посетите замък Монфорт по всяко време на годината, но имайте предвид, че той може да бъде разгледан само отвън. Предстои да се направи основен ремонт на интериора му и посетителите да могат да разгледат и великолепни зали и предмети на изкуството, с които той разполага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати