Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Рифът на Нова Каледония

Рифът на Нова Каледония

Рифът на Нова Каледония

Почти всеки човек знае, че Големия бариерен риф, намиращ се в Австралия, е най-големият риф в света. Малко са хората обаче, които са чували за втория по големина. Това е невероятно красив коралов риф, разположен в близост до остров Нова Каледония в южния Тих океан. Той се намира на около 30 км. от брега, но се простира на около 300 км. навътре в морето. Счита се за най-голямата атракция на острова, който годишно е посещаван от около 100 000 души.

Рифът на Нова Каледония затваря лагуна с площ от 24 000 кв. км. и е изчислено, че средната му дълбочина е около 25 м. Той представлява изключителен интерес за биолозите и служи като регионален център за ендемизъм в Южния Тих океан.

Рифовете привличат морските обитатели, защото предлагат отлично място за прикритие. Образува се богато на планктон течение, което създава постоянно място за хранене на сардини и други рибки, които от своя страна привличат по-големи хищници, като тунците и акулите.

С течение на времето се появяват морските обитатели, които търсят защита от опасните открити океански води. Това са обитателите на дупки и пукнатини като змиорките, снаперите, рибите войници и балистридовите риби.

Рифът в Нова Каледония е олицетворение на красотата и спокойствието. Той обаче често се превръща в арена на безкрайната борба за храна и жизнено пространство.

Голяма част от огромното разнообразие на животински и растителни видове в Нова Каледония е все още некласифицирана. Това се дължи на факта, че нови видове риба, безгръбначни и морска растителност се откриват редовно. Обитателите като нови видове риби и безгръбначни се откриват редовно.

Рифът в Нова Каледония е прекрасно място за гнездене на много негови обитатели. Типичен пример за това е Зелената костенурка, както и някои редки видове раци и мекотели.

Риф на Нова Каледония

Разнообразието от риба е изключително високо в рифа на Нова Келедонония. Документирани за над 1000 различни вида, някои от които се са ендемични. Голямо е разнообразието на риби от вида Serranidae, Lutjanidae, Lethrinidae, Mullidae и Labridae.

Нови видове риби и безгръбначни, които се документират, включително нов вид изключително рядко Амфипод (Didymochelia ledoyerisp) и palaemonine скариди (Brachycarpus crosnieri).

Особен интерес представлява популацията на дугонг, както и над 600-те вида гъби, 5500 вида мекотели, около 500 вида ракообразни и над 350 вида водорасли.

Източните части на рифа в Нова Каледония са застрашени, защото има райони, в които се напластява утайка и някои рифове са погребани под повече от 8 метра тиня. Друг проблем са строителните отпадъци, които често хвърлят в океана.

Като цяло Нова Каледония е считана за едно от най-важните и най-застрашените от ботаническа гледна точка места на планетата. Някои редки ендемични видове като Cymbiolacca thatcheri и Lyria grangei може да са в опасност от изчезване.

Можете да посетите Нова Каледония по всяко време на годината, но ако искате да се гмурнете във водите на Тихия океан и да разгледате с очите си тайнствените обитатели на красивия риф, е добре да предпочетете по-топлите месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати